Fauna salvatge a la Serra del Boumort

En un espai natural que es situa a cavall de les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell, hi ha la reserva de la Serra de Boumort. Aquest espai amb 13.000 hectàrees de paisatge abrupte, salvatge i solitàri, d’accés relativament còmode és un autèntic indret natural difícil de trobar per la seva principal raó de ser. I és que la serra de Boumort és un lloc privilegiat per a l’albirament de fauna salvatge en llibertat. Aquí, al Prepirineu català i amb una mica de sort, -tot cal dir-ho-, podem contemplar els animals que hi ha fent vida en el seu pròpi hábitat. Espècies com els isards, els cèrvols o aus repinyaires tan impressionants com el voltor o el mític trencalòs, són alguns dels exemplars que podem anar a cercar i amb respecte i precaució observar-los sense destorbar el seu pròpi ritme vital.

Es fa difícil i puc afirmar que imposible conèixer en un sól cap de setmana els millors racons de la serra, però el que si que és més factible és organitzar-se amb un itineràri circular que ens permeti de recorrer una part interessant i prou significativa d’aquestes muntanyes, per així anar-hi descobrint els diferents tipus de vegatació, així com els animals més característics, abans esmentats.

Si ens ve de gust aprofitar el cap de setmana sentint-nos uns exploradors del safàri, caldrà preparar l’excursió amb antel·lació i damunt del mapa, tot proveïnt-nos de l’equip necessàri: calçat de muntanya, aigua, una mica de menjar, binocles, cámara fotográfica, -tot en una bona motxilla-, i dosis de paciencia.

Amb el cotxe arribarem fins la Pobla de Segur, per un cop creuat el riu Flamisell pel pont d’entrada al nucli urbà, prendre una carretera local que ens enfila fins als pobles del Pont de Claverol i Hortoneda, a uns 13 km. Un cop endinsats al Boumort per aquesta via, podrem iniciar un itinerari circular que ens farà pasar per punts d’interès pel que fa a l’observació de la fauna i també els boscos típics de pi roig, roures i boix. Per aquells que teniu un cotxe tot terreny proposo que quan arribeu a Hortoneda seguiu per la pista conduïnt amb prudència i lentitud fins la Coma d’Orient on podrem deixar el cotxe i endinsar-nos en l’espessura. Aquí trobarem la font de la Coma, un gran panell interpretatiu i algunes taules i bancs de fusta. Serem davant la capçalera del barranc de la Coma d’Orient i un camí senyalitzat ens portarà fins al Cap de Boumort, el punt culminant de la serra, des d’on podrem gaudir de molt bones vistes sobre massíssos com els de l’Aneto i la Pica d’Estats fins divisar Montserrat i tot.

És aquest un bon lloc per passar-hi una estona fent bones fotos del paissatge i restar en silenci amb els binocles, doncs és fàcil que s’apropi on sóm algún cèrvol, isard o cabirol. Si ja en tenim prou podem desfer el camí fins la Pobla de Segur, però si fèu el recorregut amb cotxe o btt podem allargar-ho tot baixant per la Serra de Carreu fins la desviació que indica l’observatori de guaita de la reserva. Podem desviar-nos-hi a peu a veure l’aspecte d’aquest observatori. Si seguim per la mateixa pista passarem pel poble abandonat d’Herba-Savina a 1.018 metres d’altitud. El nostre itinerari continua cap a Pessonada on es troba la caracteristica Roca Roja, un bon punt per observar les aus rapinyaires. Ja més avall, arribats a Pessonada, bressol de l’actual escriptor Pep Coll, s’ens obriràn unes bones vistes damunt el Pantà de Sant Antoni per tornar a la Pobla de Segur passant abans pel poble de Sant Martí de Canals.

Al Boumort s’hi ha d’anar respectuós amb l’entorn i l’espai, doncs és una reserva d’animals i es recomana de fer els itineraris a peu si és possible, doncs el contacte amb la fauna pot ser més directe i proper. Vigileu en èpoques de vetuda doncs força hectàrees són reserva de caça per desgràcia. Podreu veure cèrvols de la raça europea o coneguts com a noble, destacant la robustesa i esveltesa dels exemplars mascles. Ara a la tardor es presenta la millor ocasió d’anar-hi, quan els mascles tenen la millor cornamenta i fan la brama per aparellar-se. A la sortida del sol o a la posta és quan més i millor els podrem sentir. També els aus repinyaires hi són importants a les zones de Roca Santa i Roca Roja i de l’observatori des d’ón podrem veure el majestuós i màgic trencalòs del Pirineu. Es recomana anar-hi cap a l’abril quan hi aniden a les parets i es veuen obligats a sortir per trobar menjar a les cries.

La Pobla de Segur és el nucli habitat més important de la comarca i els entorns del Boumort; és d’aquelles poques poblacions del Pirineu que s’hi pot arribar amb tren i també és ben comunicada per carretera des de Tremp. Podeu animar-vos a fer la ruta amb algun dels guies professionals que hi ha a la zona i que us faràn un itinerari per avistar fauna salvatge i no perdre cap atractiu natural. Si sou més aventurats i us prepareu vosaltres mateixos la ruta amb la cartografia de la zona, pot ser una bona idea llogar l’observatori. Aquest és una petita edificació de pedra integrada en el medi amb 360 graus de visió, que es situa al Canyet de Boumort, prop de Carreu. Per utilitzar-lo cal pagar una taxa i sol·licitar-ho a la Delegació Territorial del Departament de Medi Ambient a Lleida.

Òscar Ortiz i Mirabent.
Imagen de tribuAltaïr

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.