Clasificado en:

Els... "jo, més"

Ben segur, alguna vegada, t’has trobat explicant una anècdota a uns coneguts, com ara: “…el pitjor d’aquestes vacances va ser l’overbooking que vam enganxar a l’aeroport, anant cap a Istambul, i ens vam quedar penjats cinc hores amb vint passatgers més…”, quan, amb prou feines acabada la frase, algú, sovint aquella persona que sempre ha de dir la seva, exclama… “apa!, això no és res… jo…, quan vaig anar a Myanmar (remarcant un destí més llunyà que el teu), també vaig enganxar overbooking, i érem més de setanta persones esperant més de quinze hores…”, Segurament som davant una d’aquelles persones que, sense cap mala intenció, ens fan saber que poden superar la nostra experiència, sigui quina sigui, i a qui potser podriem anomenar en...“jo, més”?

Doncs bé, tal com passa amb les persones, també hem pogut observar en els darrers anys, una tendència semblant amb els títols de molts llibres, principalment guies de viatges o de fotografia, que han tendit a augmentar la seva oferta amb un “jo, més”, quan una modesta guia de muntanya proposava “5 vias a la cumbre”(“Aneto 3.404 m”), o una altra proposava recorrer “España en Moto. Las 21 mejores rutas”. Seguiren les “25 balades hivernales a pied ou en raquettes” pels Pirineus francesos, les “25 ultimate experiences” en viatgers ètics o per l’Orient Mitjà (petita col·lecció de l’editorial Rough Guides), les 36 idees per viure l’aventura a “Rencontres avec la faune sauvage”, o els “40 lugares inolvidables del mundo”, fins arribar a la cinquantena, amb “50 ideas para viajar y desplazarse de forma más ecologica”, “50 edificios que hay que conocer” , o 59 excursions per “La Palma”, amb l’editorial Rother.

Poc a poc van anar arribant les centenes. Aquí, els títols es van multiplicar i diversificar: “100 mejores escaladas de levante”, “100 beaux canyons mediterraneens”, per als muntanyencs; “100 best places to stay in Ireland” o “New York’s 100 best little hotels”si cercàvem on dormir, o “100 destinos imprescindibles para las singles de hoy”. Ara, ja podem conèixer “100 mitos sobre oriente proximo” o distingir els principals trets de rostres africans a “100 visages d’Afrique”; descobrir els “100 volcans actifs dans le monde” o repassar els “100 animals to see before they die”. Arribada la temporada de bolets, podem iniciar-nos amb els “100 bolets facilment identificables”, i experimentar a la cuina amb “más de 100 irresistibles recetas” de “Cocina Turca”.
Com era d’esperar, mentre uns anaven recomanant de cent en cent, el “jo, més” apareixia per donar els “101 consejos. Fotografia digital”, proposar 101 idees d’activitats per Europa a “101 adventure weekends in Europe”), o introduir-se en el món de les obres d’art a Nova York a través de les “101 masterpieces of New York city”, o  un encara més, amb “135 platges del Cap de Creus”.
El 200 es preocupa per nosaltres i ens ofereix “La salud en sus viajes en 200 preguntas”,  o ens proposa 230 km d’itinerari en bicicleta “GTV a VTT et a cheval. Les grandes traversees du vercors”, 250 meravelles del patrimoni de la humanitat, amb “Tesoros del mundo” o 290Arbres monumentals” del Baix Empordà.
 
365, el número de dies que té l’any, també va servir com a reclam numèric per a noves publicacions, aquest cop de llibres amb un caire més reflexiu, combinant imatges i pensaments. Un dels primers (sinó el primer de tots), fou “Earth from the air. 365 days”, una versió més del recull de fotografies de la terra des del cel, realitzades per Yann Arthus-Bertrand, qui aprofità fins i tot l’any de traspàs per fer el “366 days” i posteriorment “365 new days”. Podem seguir descobrint el nostre planeta en 365 jornades “Au rythme de la terre” o aprofitar els “365 dias para reflexionar sobre nuestra tierra”. També o podem fer mitjançat: “Ofrendas. 365 pensamientos de maestros budistas”, “Origenes” de mestres africans, “Despertares” i “Devociones” de mestres asiàtics i orientals respectivament o amb les “365 inspiraciones de los indios norteamericanos” i “The jewish world, 365 days”… entre d’altres.
Extra planetariament, trobem “The universe 365 days”, i d’una manera més pràctica, podem aprofitar els “365 días para ser más cultos”, “365 excursiones por la naturaleza española”, “365 giorni sulle alpi”, tastar un vinet diferent cada dia amb els “365 vinos al año” o viatjant amb nens a través dels “365 juegos de todo el mundo”.

Però... després d’una proposta per cada dia de l’any, les quantitats havien de seguir augmentant, de manera que podia ser original oferir “500 frases en aleman para aprender en 5 dias” o conèixer una mica més sobre la cultura de l’Àfrica negra a través de “500 questions de litterature negro-africaine”, visitar “500 places to see before they disappear” o portar els teus fills abans de que es facin grans a “500 places to take your kids before they grow up”. I novament, el “jo, més” apareixia amb una simple proposta més per poder posar-se per davant del 500, i proposar “501 llocs que has de conèixer abans de morir”, “501 must-take journeys”, “501 must-visit islands”, “destinations”, “cities” o “natural wonders”.

Fent una miqueta de trampa, podem trobar qui engloba diferents llocs i activitats per sumar més i millor: “Best in travel. 850 trends, destinations, journeys & experiences for the year ahead”, per finalment arrodonir la xifra amb un “…doncs jo, encara més, jo… MIL”, [talment com dos nens petits que, a mig jugar, un li diu a l’altre que “quan sigui gran tindré 10 avions per volar a molts països (mentre amb la mà enlaire i els dits junts, fa el gest d’alçar-se i planejar per l’aire). L’altre company de joc, enseguida salta dient que ell en tindrà 50. “Doncs jo…. 100 !” -replica el primer; però el segon ja està apostant més alt: “doncs jo, jo…, 500”. I el primer, ja amb la mosca al nas, pensant en una xifra que l’altre no pugui superar, sentencia un: “doncs jo, 1000”, darrera xifra fins on ha après a comptar, com si no es pogués anar més enllà]. I... 1000 són “los mejores alojamientos rurales de España”, els “1000 sitios que ver antes de morir”, les coses a fer al Regne Unit (“1000 things to do in Britain”), el recull de senyals del món , “1000 signs”, de llengües “1000 languages”, vies verdes pels Estats Units “1000 great rail-trails” o “Barcelona 1000 graffiti”. Poden conèixer “Egipto en 1000 fotos” o fer els “Pirineos 1000 ascensiones” a través dels diversos volums il·lustrats, publicats per Miguel Angulo. Descobrir el “Norte de Argentina, las mil caras”(núm. 41 de la revista Altaïr) o recórrer la “La ruta de les mil alcassabes” (mil casbas) pel sud del Marroc, amb el mapa de la editorial Piolet, mentre ens traslladem a l’Afganistan, per viure la historia d’amistat entre dues dones afganes, amb la novel·la “Mil sols esplèndids”  (Mil soles esplendidos).

Però el que no sabia el nen d’abans, és que el seu company de joc sempre ha de tenir la darrera paraula, qui afegeix amb aire orgullós: “doncs jo…. 1001
 “1001 maneras de salvar el planeta”, “les 1001 routes de la soie”, les 1001 fotos de les “Les merveilles du monde” i de “La France des villages”, les “1001 enseñanzas del budismo”, “Les 1001 merveilles de la nature” o “Morocco. Drem destinations from 1001 nights”; i els 1001 imprescindibles, que abans de morir has d’haver vist, provat, llegir, “1001 historic sites. You must see before you die”, “1001 vinos que hay que probar antes de morir”, “1001 libros que hay que leer antes de morir”.
En narrativa de muntanya trobem “Doctor Vertical. 1001 rescates en montaña”, mentre Jorge Sanchez ens explica la seva “vuelta al mundo en mil y un dias” i Jordi Esteva conversa amb setze persones sobre les societats àrabs enfrontades al desafiament de la modernitat a “Mil y una voces”; sense oblidar, és clar, la clàssica antologia de contes orientals, que possiblement hagi servit d’inspiració a molts d’aquest títols:  “Las mil y una noches”.

I fins i tot, amb un 1001 difícil de superar, no podia faltar un sempre... “jo, més” per donar-nos a tastar fins a “1080 recetas de cocina”, o trobar un bon lloc entre els
8.010 hoteles y restaurantes calidad-precio en España”. Supera-ho!!

emp.

Imagen de tribuAltaïr

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.