Clasificado en:

Tasmània, el país del dimoni

El símbol i la icona popular de Tasmània es el “dévil” (dimoni) el carnívor marsupial vivent més grans del món. Abans que ell ho va ser el Tigre de Tasmània, ja extingit, i ara, malauradament, també desapareixerà el dimoni si no es troba remei a la mena de càncer facial que ja ha minvat el 40% de la població.

En el nostre viatge a Tasmània vam poder comprovar sobre el terreny els esforços de la comunitat científica i conservacionista australiana per salvar aquests animals de l’extinció. En total, vam visitar sis reserves on mantenen allunyats als devils de possibles contagis. Les autoritats han tret de l’illa quatre colònies d’animals sans i les han traslladat a diferents zoològics del continent australià. També estan rescatant els exemplars malalts per tal de prevenir la propagació del càncer.

La malaltia es va descobrir el 1996. D’ençà han mort d’inanició mes de deu mil dimonis com a conseqüència d’aquest greu tumor que els afecta el cap i la boca i els impossibilita menjar. Normalment moren als sis mesos de la manifestació de la malaltia, afectats per lesions que s’estenen per tot el cos.

El dimoni només viu a l’ illa de Tasmània, al sud d’Austràlia, on la població estimada ha passat de 200.000 a 50.000 exemplars. En algunes zones, la quota de reducció ha arribat al 70%. Per la seva capacitat de destruir poblacions senceres s’ha comparat amb el virus humà de la sida. Maíz McCallum, professor a l’escola de Zoologia de la universitat de Tasmània i director del programa d’investigació del tumor facial dels dimonis, afirma que aquesta malaltia podria acabar amb l’espècie en deu anys.

.La mida mitjana del cos és el d’un gos petit i la seva forma recorda un ós. El pes oscil•la entre vuit i nou kilograms i pot arribar als 30 centímetres d’alt i de 60 a 65 de llarg. És de color negre o marró fosc, amb franges blanques al coll i al final del llom o als costats del cos.

La seva popularitat es deu a Taz, el simpàtic personatge de la Warner Bros que es va inspirar en aquests preciosos animals. La productora, per tal d’ajudar-los, ha permés a les autoritats australianes vendre peluixos del Taz per recaptar fons destinats a la preservació de l’espècie. Els primers colons els van anomenar dimonis pel seu color tant fosc i –segons ells- pel l’agresivitat , per la mena de crits que feien, per les dents tant esgarrifoses i pel seu aspecte tant ferotge. A nosaltres ens van semblar uns animalons dòcils i encisadors i vam tenir la oportunitat d’acariciar-los, observar-los en semi llibertat i presenciar les seves curioses esbatusses enferrissades a l’hora de menjar.

Tasmània es un del països que aconsellem pels amants de la natura i la fauna. La separació del continent, el paisatge, el clima i la absència de depredadors no autòctons, han fet possible l’existència d’un gran nombre d’espècies -algunes d’elles exclusives de l’illa- i una de les més grans col•leccions de marsupials i d’aus d’Austràlia.

 

Imagen de Anónimo

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.