Clasificado en:

99. Fairbanks: Camions i ants a Alaska

En Carlos Palavecino està jubilat, però fins fa pocs anys tenia un taller a Fairbanks on soldava i reparava les cisternes d’alumini de deu mil galons que es fan servir per a transportar gasolina. Amb la seva parla tranquil·la, puntejada aquí i allà amb paraules i expressions de l’anglès, m’explica la complexitat de les reparacions que feia:

Con las carreteras tan malas que tenemos los camiones estos se rompen y quiebran, ¿no? Una vez, un camión se llevó por delante un ciervo de estos, que se llaman mooses, ¿verdad?, y volcó el camión y quedó que ya casi no se podía arreglar. Pero un tanque de estos cuesta twenty-one thousand dollars, y el hombre quería que lo arreglara. O sea que lo arreglé.

Alaska, Fairbanks, Jordi Canal-Soler, Yukon

Les probabilitats de tenir accidents d’aquests tipus és molt elevada, perquè la població d’ants a Alaska és de les més importants del món. Només els trens ja en maten set-cents l’any. Els ants segueixen el traçat de la via per a estalviar-se caminar entre la vegetació del bosc, i quan ve el tren, encara que el conductor faci xiular la botzina o els faci llums, no en surten. L’empresa del ferrocarril ha provat d’espantar-los amb un cotxe transformat amb rodes de tren que vagi uns centenars de metres per davant de la locomotora i que foragiti els ants amb boles de goma, però alguns animals continuen sense sortir de la via i aleshores és el cotxe el qui els envesteix. És més efectiva l’essència d’orina d’ós i llop que posen en certs passos d’ants per a obligar-los a utilitzar ponts o túnels que creuen la via, però tot i això el número d’ants morts pel ferrocarril es manté.

Están crazy! Algunos de estos mooses embisten a los trenes! diu en Carlos. Pero no se desaprovecha nada. Cuando el tren atropella alguno enseguida avisan a las instituciones de caridad para que lo vayan a buscar y lo utilicen para dar comida a los pobres, que normalmente son los indios.

Segons ell, molts indis d’Alaska no volen treballar, perquè el govern ja els paga uns diners. Però gairebé tots se’ls gasten en alcohol.

Hasta si tienen algún problema de salud, ¿verdad?, y van al hospital, que por supuesto paga el gobierno, cuando salen del hospital enseguida vuelven a meterse en un bar.

M’explica que al Canadà el problema encara és més complicat: prop de Whitehorse hi ha a l’entrada d’una reserva un cartell que adverteix que el govern no es farà càrrec de qualsevol dany que pugui succeir per haver entrat allà, i hi ha una llegenda urbana similar a la que diu que un autocar ple de blancs va entrar a Harlem de nit i no en va sortir mai més. Els indis del Yukon no tenen els avantatges dels nadius d’Alaska.

Al Yukon no hi ha camps petrolífers que aportin una renda important als seus habitants, i ni tan sols les lleis defensen terres dels nadius com les que hi ha a Alaska.

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.