Clasificado en:

97. Fairbanks: Ovnis a Alaska

Hello?

La veu a l’altra banda del telèfon és d’una persona gran. I l’accent, evidentment hispà.

Buenos dias. ¿Habla español? –pregunto tot i que sé que la resposta és afirmativa.

Pues claro que sí. ¿Quién es?

En Carlos Palavecino és argentí, i segons una notícia d’un diari que vaig veure al museu de l’aviació del Pioneer Park, porta vivint a Fairbanks des de l’any 1973. La notícia on sortia era al costat de la seva creació, la que li havia merescut ser mencionat entre els pioners de l’aviació d’Alaska: el primer ovni d’Alaska.

Alaska Flying Saucer, Jordi Canal-Soler, Carlos Palavecino

En realitat es tracta d’un hovercraft circular, però el Daily News-Miner, pecant de sensacionalista, no havia pogut deixar de notar una certa semblança entre l’aparell i un plat volador. I això que no és més que un cercle d’alumini de dos metres i mig de diàmetre envoltant una enorme hèlix de ventilador que fa funcionar un motor de tallagespa de vuit cavalls de potència. Unes cortinetes de goma al voltant del perímetre inferior impedeixen que s’escapi l’aire, i una cadira sobre el ventilador protegit serveix a l’únic tripulant per a seure-hi i maniobrar-lo. El ventilador és tan potent que enlaira l’aparell que només pesa seixanta-set quilos com si fos un helicòpter, fins a una alçada de mig pam de terra, i és totalment dirigible gràcies a un dues manetes i un enginyós sistema d’equilibri. Carlos Palavecino va construir l’X-3, o Spirit of America, principalment com a joguina per als seus dos fills, però quan ja es van fer grans i l’espai que tenia va quedar limitat, el seu inventor el va oferir al museu.

Vaig quedar-me fascinat en veure la invenció al museu, i encara me n’hi vaig quedar més en llegir a la notícia del diari que l’home que l’havia dissenyat i construït havia arribat a Fairbanks al cap de dos anys d’haver sortit de la Terra del Foc, després d’haver recorregut del sud al nord els dos continents americans conduint un vell camió de l’exèrcit que havia transformat en autocaravana.

El vull conèixer i per això l’he trucat des de l’Oficina d’Informació de la Golden Heart Plaza. L’únic Palavecino que hi ha a la guia telefònica és Palavecino, C. Només pot ser ell.

Quan li dic que sóc de Barcelona i que m’agradaria conèixer els seus invents, es mostra encantat de seguida. L’únic problema, planteja, és com puc arribar a casa seva.

Dónde está usted? –em pregunta.

Estic nerviós. Si aquest és realment el primer ovni d’Alaska, en Carlos Palavecino tindrà aspecte d’extraterrestre?

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.