Clasificado en:

93. Fairbanks: Or al cul del món

Arribo caminant fins al centre de la ciutat, ocupat per la Golden Heart Plaza. El pompós sobrenom de Fairbanks, la «Ciutat del Cor d’Or», fa referència al fet que es troba al centre d’Alaska i que és la regió més rica en or de tot l’Estat.

Golden Heart Plaza, Fairbanks, Alaska, Jordi Canal-Soler

Va ser Felice Pedroni, un immigrant italià, qui ho va iniciar tot quan el 1898 va declarar que havia trobat or a les faldes de les muntanyes de Tanana. Però quan va voler tornar-hi no va saber trobar el lloc exacte. Mentrestant, E.T.Barnette va crear un post comercial al riu Chena on ara hi ha la plaça. Pedroni va retrobar la zona amb or el 1902 i Barnette va aprofitar l’afluència massiva de miners (més de set-cents) cobrant els seus productes a preus desorbitats. Com que era l’únic post comercial a la regió, els miners es veien obligats a comprar-li. En una reunió entre miners aquests van decidir que o baixava els preus o el linxarien. Barnette no va trigar a baixar els preus i va salvar la pell.

El campament es va batejar com a Fairbanks en honor del senador d’Indiana William Fairbanks i el 1910 ja tenia deu mil habitants i era la principal ciutat del territori. A principis de la dècada dels anys vint, però, la seva població havia baixat fins a poc més de mil habitants. L’arribada del tren el 1923 va permetre que grans companyies mineres hi invertissin en material perfeccionat per a l’extracció d’or i de carbó, i la construcció de l’Alcan i el posterior traçat de la Trans-Alaska Pipeline van dinamitzar l’economia de la ciutat. L’Alcan i l’oleoducte ja no tenen importància en els ingressos de la ciutat, però l’extracció d’or continua sent la més important de l’Estat i una de les més importants d’Amèrica del Nord, així que el nom de la plaça, Golden Heart, continua éssent un nom ben escollit.

La plaça central, a tocar del Chena, està decorada amb una estàtua de bronze de la «família nadiua desconeguda», vestida a l’estil dels indis atapascans de la zona. Envoltant aquesta hi ha tot un seguit de plaques commemoratives dels vint-i-cinc anys de la creació de l’Estat d’Alaska.

Prop d’aquí hi ha un indicador de distàncies a algunes ciutats del món. I m’adono que és lluny de tot arreu... Ja Juneau, la més propera, és a 1.000 quilòmetres. Madrid és a 7.905 quilòmetres, només 600 més lluny que Nova York. Nova York i Tòquio es troben a la mateixa distància, i Rio de Janeiro queda a 13.000 quilòmetres, quasi els mateixos que hi ha fins a Nairobi i 800 més dels que hi ha fins a Sidney.

Potser sí que és una ciutat d’or, però és al cul del món...

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

 

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.