Clasificado en:

92. Fairbanks: Fum i temples

En arribar a Fairbanks esperava trobar-me amb una ciutat de cel net i serè, sense gaire contaminació, però m’he trobat que aquí el fum és tan espès com la boira de Londres a l’època de Sherlock Holmes. Un vent continu està empenyent el fum dels focs que cremen al nord cap a Fairbanks, i com que la ciutat està enclotada entre muntanyes, el fum s’hi acumula. Només quan els vents canviïn de direcció o les pluges apaguin els focs l’aire enrarit de la ciutat tornarà a ser nítid. Mentrestant, els butlletins meteorològics inclouen invariablement la visibilitat entre la seva informació diària i als hospitals han de tenir sales aïllades per filtres per a acollir-hi temporalment els pacients amb afeccions pulmonars.

Fairbanks, Alaska

Fairbanks és una ciutat típicament americana, amb amples carrers pensats més per als conductors de vehicles que per als vianants. El transport públic, a base d’autobusos, també té en compte que la majoria dels habitants de Fairbanks es mouen en vehicle propi, perquè només té cinc línies i normalment passen només un cop cada hora, o més tard si és un dia festiu. Últimament, de cara a disminuir la contaminació s’ha intentat que els habitants de Fairbanks es moguin més amb els autobusos, fent-los gratuïts a l’hivern, però si la periodicitat amb què passen és la mateixa, dubto que els passatgers es vulguin esperar una hora a quaranta graus sota zero.

Abans d’haver-me d’esperar una hora, encara que sigui en un ambient més aviat calorós, ja sigui per l’efecte hivernacle que està creant el fum que encara cobreix la ciutat o pel fet que estem a mitjans d’agost, decideix-ho recórrer les divuit avingudes a peu que em separen del centre. I això em permet observar dues coses: la primera és que les distàncies que semblen petites en els mapes són en realitat molt grans un cop s’han de fer a peu, perquè trigo mitja hora a recórrer l’escassa milla que dibuixa el mapa; la segona és que de la mateixa manera que passava a Skagway, a Fairbanks es pot mesurar el pols de la fe de la seva població simplement comptant les esglésies que hi ha a banda i banda del carrer. A part de l’església Samoana que hi havia al mateix carrer de l’alberg (després m’assabento que hi ha uns vuit-cents samoans a Fairbanks, provinents de Hawaii), distingeixo una església Coreana (on també s’hi celebren les reunions de la Misión Bautista Hispana), una església presbiteriana, una església episcopal i l’església catòlica de l’Immaculada Concepció. I aquestes són només les que he vist. Hi ha molts altres centres de culte, i fins i tot els jueus poden comptar amb la sinagoga Or Hatzafon, la més septentrional del món.

Em pregunto si, amb tants centres de culte, deu viure algun ateu a Fairbanks...

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

 

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.