Clasificado en:

81. Dawson: La casa de Pierrre Berton

Quasi davant per davant de la cabana de Robert Service, a la cantonada entre Hanson Street i la Vuitena Avinguda, hi ha la darrera casa d’escriptors de Dawson City, però segur que és la que n’ha allotjat més. Originàriament era la casa de la família Berton, on l’historiador Pierre Berton va passar la seva infància.

 Dawson City, Pierre Berton house, Jordi Canal-Soler

Pierre Berton és considerat el divulgador canadenc més important del segle XX. El seu pare Frank Berton va ser un dels molts que van arribar a Dawson massa tard per a gaudir de l’or que hi havia però li va agradar la regió i s’hi va quedar. Es va casar amb una mestra d’escola i el 1920 va néixer a Whitehorse el petit Pierre. Poc després Frank Berton va prendre la feina de Registrador de Mines de Dawson City i van traslladar-s’hi a viure.

El jove Pierre Berton estudià Història a la Universitat de Vancouver però de seguida es va veure atret pel periodisme, per al qual tenia molt de talent. Als vint-i-un anys ja era, al Vancouver Sun, l’editor més jove de qualsevol diari del Canadà. Després de servir durant la Segona Guerra Mundial va traslladar-se a Toronto i es va dedicar de ple al periodisme, dirigint diaris i publicacions i apareixent periòdicament en programes de televisió, fins a presentar el seu propi programa de televisió.

Entre la cinquantena de llibres que va escriure hi ha grans i voluminoses novel·les, contes per a nens petits, llibres de fotografia, antologies, novel·les històriques, assajos, etc., però tots destil·len un detallisme extrem, una narrativa torrencial i un sentit de l’humor prodigiós que ha permès descobrir als canadencs que la història del país no era tan avorrida com podia semblar.

No només els seus llibres influiren sobre les següents generacions d’escriptors, sinó que la casa de la seva infància, tal com ell ho va voler, des del 1996 acull a escriptors professionals canadencs que volen canviar d’aires per a trobar la inspiració que els falta o refugiar-se durant un temps en una atmosfera tranquil·la.

Gràcies a una donació del propi Berton, la Yukon Arts Council (YAC) va poder comprar de nou la casa que la família Berton s’havia venut el 1932 i començar a restaura-la. Que s’havia de restaurar i modernitzar era evident, ja que segons paraules del mateix Berton «ningú no hauria volgut viure-hi. Només hi havia una sala d’estar, un dormitori i una cuina. El vàter es trobava al soterrani, amb tota la roba de la família, un rebost i llenya per a tot l’hivern, i s’hi accedia a través d’una trapa de la cuina amb una escala vertical».

Veient des de l’exterior les estretes parets de fusta blanca, ribetejada de verd, amb els dos porxos de sostre de llauna i els testos plens de flors que pengen de tot arreu, penso que la YAC va fer una bona feina i que els autors que ara deuen estar concentrats al seu interior, pensant en les històries que han d’escriure, ho deuen tenir una mica més fàcil per a inspirar-se...

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.