Clasificado en:

80. Dawson: La casa de Robert Service

L’altre gran literat del Yukon va viure a Dawson no gaire lluny d’on avui en dia es troba la cabana de Jack London. Robert Service va viure en una cabana de troncs a un sol carrer de distància. Només un carrer més enllà de la cabana de London hi ha una altra cabana de troncs. Robert Service hi va viure durant tres anys, del 1909 al 1912, i la cabana del poeta venerat ha estat restaurada fins a l’últim detall, amb un interior idèntic al que hi havia a l’època en què hi va viure.

Robert Service Cabin, Dawson City, Yukon, Canada, Jordi Canal-Soler

La cabana es troba situada a tocar del bosc, darrera un jardí de flors i gespa. Sota el porxo que fa el sostre sortint recobert d’herba viva, Robert Service acostumava a asseure’s al seu balancí a meditar i a inspirar-se, protegit de la fresca de la tarda amb una manta de retalls. Les dues petites habitacions són només visibles des de fora, a través de les finestres o portes obertes. Hi ha dues portes exteriors i una interior que comunica les dues habitacions. El dormitori, amb un petit llit recobert amb una manta feta amb pells i un prestatge amb una mica de roba vella, té una porta que dóna directament al darrera del jardí. La porta principal sota el porxo dóna entrada a una sala multiusos, amb una estufa de ferro colat ornamentada que ocupa un racó, una taula sota una de les finestres de doble vidre i un escriptori a l’altra banda. Una tela d’un blau celest folra totes dues sales, en filtra part de la llum i dóna a l’habitació un aire poèticament eteri. Tota ella destil·la el gust ascètic del retir d’un escriptor.

Nascut a Anglaterra el 1874, als vint-i-un anys Service va marxar a Canadà, Estats Units i Mèxic on va fer tota mena de feines, des de granger fins a banquer, mentre escrivia poemes a les estones lliures. Després de treballar en un banc de Whitehorse, Robert Service va anar a viure a Dawson City el 1908 ja convertit en un home ric. El 1904 havia publicat els seus primers poemes sobre la vida al nord i el públic havia quedat entusiasmat. Vivia a la cabana com un dandi, sempre molt ben vestit i gaudint de l’alta societat de Dawson, a qui feia lectures de la seva obra poètica, especialment el cèlebre “La cremació de Sam MacGee”.

Aventurer per naturalesa, va fer de corresponsal de guerra als Balcans, va viure amb els bohemis del Barri Llatí de París, va conduir ambulàncies de la Creu Roja Americana durant la Primera Guerra Mundial i fins i tot va tastar el món del cinema a Hollywood, escrivint novel·les per a ser portades al cine i fins i tot actuant en alguna d’elles. Va morir el 1958 a la casa que tenia a Lancieux, a França.

Al costat de la barana de tronquets que separa la casa del carrer, hi ha mitja dotzena de bancs disposats com en un teatre. Són per a l’espectacle que des de 1976 diversos actors disfressats de Robert Service han anat fent davant de la cabana del poeta. A l’estiu, quan els carrers s’omplen de turistes, ells recorden els poemes de Service, que ressonen en les parets d’aquella mateixa cabana on va ser compostos.

Si Robert Service els mirés des del balancí del porxo, segur que s’hauria sorprès de ser tan recordat...

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.