78. Dawson: Menjar a pes d’or

La riquesa que els primers cercadors d’or van aconseguir al Klondike, no els va servir de gaire. Aïllada com estava de l’exterior, Dawson va patir alguns moments de necessitat. Com un rei Mides que no podia alimentar-se de l’or que creava, els miners tampoc no podien comprar tot allò que haurien volgut. Condemnats a menjar conserves tot l’hivern, a l’inici de la primavera del 1898 els milers de miners que eren a Dawson esperaren amb candeletes que el gel del Yukon es trenqués per a permetre als vaixells arribar amb menjar fresc...

Dawson, Yukon, Canada, Jordi Canal-Soler

Uns quants emprenedors que arribaren amb el primer vaixell van aprofitar l’ocasió per a fer-se rics. El primer carregament d’ous frescos va arribar amb un comerciant de Seattle que en portava dues-centes dotzenes. Els va vendre tots en menys d’una hora per divuit dòlars la dotzena. I la sal amb què alguns adobaven els ous podia arribar a costar el seu pes en or. Algú altre va transportar gallines vives i el primer ou que va pondre una d’elles, garantit fresc per tota la multitud que es va congregar al voltant de la gallina, es va vendre per cinc dòlars. Al cap d’una setmana van arribar tants vaixells a Dawson amb ous frescos que per l’efecte de l’oferta i la demanda els preus van baixar a només tres dòlars la dotzena.

La primera vaca no va trigar a arribar a Dawson i el primer galó de llet es va vendre a trenta dòlars. El propietari de l’Aurora Saloon en va comprar uns litres i va vendre’n tasses a cinc dòlars, cinc vegades més cara que un vas de whisky.

Però segurament la idea més original la va tenir un miner de Hunker Creek, que va comprar la primera còpia del Seattle Post-Intelligencer, encara que no sabia llegir. En una terra on l’escassetat de material imprès feia excitant fins i tot la lectura d’un diccionari durant les llargues nits d’hivern, els miners pagaven qualsevol cosa per a poder escoltar notícies fresques. El propietari del diari va pagar a un advocat perquè el llegís al Pioneers’ Hall en veu alta, i va cobrar entrada a tots els centenars de persones àvides de notícies dels estats del sud. Va haver de fer dues sessions de tanta gent que volia sentir-ho.

Skagway i Dawson van ser productes de la mateixa Febre de l’Or, però els seus destins van ser completament diferents. Skagway, al cantó dels Estats Units, era descontrolada i sense llei; Dawson, en canvi, estava estructurada i plenament organitzada i controlada per la Policia Muntada del Canadà. Mentre que a Skagway els americans no volien cap interferència per part de l’administració o de les autoritats i havien preferit organitzar-se les coses amb comitès i eleccions, a la Dawson canadenca la Policia Muntada era comandada pel govern i els canadencs els contemplaven com una espècie de figures paternals.

Va ser gràcies a aquesta presència d’un cos tan respectat com la Policia Muntada que, en una població on l’or era present a totes les transaccions, durant l’estiu del 1898 no hi va haver cap robatori ni assassinat a Dawson.

La gran presència de mounties, que va augmentar exponencialment dels quatre agents per a tot el Yukon del 1894 fins els 239 del 1898, va evitar esclats de violència en una ciutat amb tant de potencial. Devia ser aquesta quantitat de Policia Canadenca el que recordava constantment als americans de Dawson (un 90% de la població respecte un 10% de canadencs) que es trobaven al Canadà i que aquí havien de seguir al peu de la lletra la llei canadenca, per menys agradable que els fos. Fins i tot avui en dia alguna d’aquestes lleis ens semblarien massa estrictes, com aquella que deia que els saloons havien de tancar els diumenges per al repòs setmanal.

I la Policia Muntada s’esmerçava en fer complir la llei. Fins i tot diuen que un home va ser multat només per tallar-se la llenya per a l’estufa... 

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

 

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.