105. PRUDHOE BAY: Foc a la carretera

Poc abans d’arribar al riu Yukon, comencem a veure els incendis que han omplert de fum Fairbanks els últims dies. El que primer es fa evident és un augment de la densitat del fum. Al cap de poc ja distingim uns quants troncs ennegrits i calcinats. Alguns encara fumegen i pocs centenars de metres més enllà, algun foc crema a escassos metres de la carretera. Ja han remès força, però les flames encara s’eleven en alguns punts. Tot l’aire és ple de fum, de la mateixa espessor que una boira clara, però en sortir del cotxe o obrir una finestra de seguida s’ensuma l’acre olor de la fusta cremada.

Jordi Canal-Soler, Yukon, Alaska, Fire

Els incendis són part del procés natural rejovenidor del bosc. La majoria dels incendis a Alaska comencen a mitjans de maig, causats sobretot pels nombrosos llamps de les tempestes elèctriques (al juliol les tempestes en descarreguen més de tres mil al dia a les terres de l’interior), però alguns dels incendis són iniciats per focs de l’any anterior que s’han mantingut en forma de brasa sota la neu i que s’han revifat amb l’arribada de les estacions seques.

L’any 2004 un total de 706 focs van cremar més de 27.000 quilòmetres quadrats en el que va ser l’estiu més sec, més calorós i més fumós a Alaska del que es té notícia. L’interior d’Alaska va passar la major part del juny, juliol i agost sota una espessa capa de fum que va obligar a la gent a portar caretes de protecció pel carrer i a anul·lar esdeveniments esportius.

Quan la carretera s’enfila podem veure un foc cremant al fons d’una vall. Com tots els focs d’aquí, no crema del tot una superfície, a causa de la diferent combustibilitat dels materials, la humitat i la topografia, sinó que les seves flames creen unes illes negres en un mar de vegetació o formen llengües que moren dins el bosc verd. El foc forma un patró de mosaic típic d’illes o clarianes que afavoreixen el nou creixement de vegetació, i aquesta permet que s’hi desenvolupin també certes espècies animals. Alguns arbres tenen l’escorça esberlada, trencada per la saba en bullir, i aquesta mateixa escorça, lliure d’essències tòxiques evaporades per la calor, és comestible per alguns animals que no trigaran a trepitjar aquest paratge. Encara que sembli una contradicció, els incendis són la causa de l’elevada i sana població d’ants d’Alaska. Aquests entren gairebé de seguida als boscos acabats de cremar per a alimentar-se dels brots verds i tendres de les plantes que hi neixen. Altres animals també se’n beneficien: els ratolins i talpons augmenten la població, perquè en l’alta i densa herba que hi creix al sotabosc poden amagar-se dels predadors, i els picots aprofiten que les escorces calcinades són fràgils per a trobar-hi més fàcilment larves d’insecte. L’arbre que més pateix l’incendi és a la vegada un dels que més agraeix la crema. La pícea negra resisteix el foc en part, però sobretot el necessita per tal que les seves pinyes s’obrin i puguin alliberar els pinyons.

D’altres plantes també són les primeres en sortir després del foc, com per exemple l’epilobi angustifoli que, com el seu nom anglès (fireweed) indica, és la primera herba en sortir després d’un incendi. Una llegenda índia diu que quan la planta és tota de color vermell significa que falten sis setmanes perquè comenci l’hivern. Com totes les llegendes, té una base científica: com que els focs es donen normalment a principis d’estiu, les plantes tenen temps de créixer i madurar coincidint amb la curta tardor d’Alaska. Per descomptat, es torna vermella abans al Nord que al nivell d’Anchorage. Amb llegenda o no, un bosc ennegrit per la cendra, amb arbres despullats i troncs erectes com pals de telèfon és preciós quan el recobreix una capa extensa de les fireweed rosades, com si fossin les flors que ornamenten un cementiri de carbó...

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.