Clasificado en:

104. PRUDHOE BAY: Dalton Highway

Quan arribem a Livengood, un centre miner, la carretera que fins ara era part de l’Steese Highway i de l’Elliott Highway, passa a ser ja la Dalton Highway d’Alaska. Aquesta carretera es va construir per a poder transportar tot el material necessari per a la construcció de l’oleoducte d’Alyeska que atravessa l’Estat de Nord a Sud i gairebé el segueix paral·lelament. Van construir-la només amb set mesos, just abans de començar les obres de l’oleoducte. Recentment han asfaltat cinc milles a l’interior com a experiment, i si funciona ho asfaltaran tot. Però encara avui està sense asfaltar gairebé en la seva totalitat.

Dalton Highway, Alaska, Fairbanks, Prudhoe Bay, Jordi Canal-Soler

Això fa que contínuament hagin d’estar arreglant la carretera: tres màquines anivelladores passen després que un camió cisterna hagi remullat la carretera. La feina és pesada i monòtona, i els seus treballadors passen l’estona mostrant les seves excentricitats: un va sense samarreta tot i que fa força fred, i un altre ens saluda en passar, amb samarreta groga, armilla negra, corbata i barret de copa.

Fins el 1995, la Dalton Highway va ser totalment privada, únicament transitable per al manteniment de les instal·lacions petroleres, però aquell any es va obrir un primer tram fins al riu Yukon, més tard fins a Coldfoot i finalment fins a Deadhorse. A causa del mal estat de la carretera i la falta d’estacions de servei durant llargues distàncies, però, els principals usuaris continuen sent els immensos camions que transporten els materials que les companyies petroleres necessiten a Prudhoe Bay per a subsistir. En veiem uns quants, carregats amb màquines d’indústria pesada i un rètol d’Oversize, pujant cap al nord.

Aquí i allà veiem alguna casa construïda entre els arbres, com per exemple la que anomenen Joy, que és el nom de la primera filla del matrimoni Carlson que hi van viure durant molts anys. En total van tenir vint-i-tres fills i l’Estat els va haver de posar una escola per a ells sols, perquè quan en una comunitat hi ha un mínim d’onze infants en edat escolar l’Estat d’Alaska té obligació d’instal·lar-hi una escola.

Per aquí es troba també la casa de la Grizzly Mary, prop de Tolovana. Diuen que era tan lletja que espantava els óssos i tot. A qui no espantava eren els treballadors de la construcció de l’oleoducte, que mentre van ser a prop de la seva cabana, van poder gaudir del deliciós cafè que la Grizzly Mary els preparava cada dia... 

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.