Clasificado en:

9. JUNEAU: Alaska en venda

El regnat rus sobre Alaska només va durar 126 anys. A finals de la dècada del 1860, l’Imperi Britànic s’estava estenent per tot el món sota l’enorme influència de la Reina Victòria. Canadà estava prenent forma i les seves fronteres occidentals amb els Estats Units començaven a estar en disputa. Els russos havien perdut recentment la Guerra de Crimea amb els anglesos i estaven preocupats per la vulnerabilitat de les seves costes del Pacífic. Alaska era massa lluny i els russos no la podien controlar bé. Tard o d’hora, aventurers i cercafortunes americans començarien a remuntar la costa cap a Alaska i s’hi establirien. Calia vendre la terra mentre totes les potències encara la consideraven russa. Rússia no oferí Alaska al Canadà, el veí natural. Aquest depenia de la corona anglesa, i el Tsar la considerava ja massa potent. Per això, els russos oferiren Alaska Estats Units, a qui els unia un reconeixement moral, ja que durant la Guerra de Crimea, els polítics americans havien intervingut a les diferents corts europees defensant la posició i les raons morals de Rússia.

El 30 de març de 1867 el Secretari d’Estat William H. Seward va signar el contracte amb els russos per la compra d’Alaska per 7,2 milions de dòlars de l’època (al preu de dos centaus l’acre). En aquells moments l’opinió pública americana el va titllar d’irresponsable. De què serviria aquella terra congelada, es preguntaven la majoria de diaris de l’època? Calia fer una despesa tan important quan s’acabava de sortir d’una Guerra Civil? Ningú no recordava que la compra de Louisiana havia estat encara molt més cara, i ningú es queixava ara que els Estats Units posseís aquella extensió de terreny.

El desconeixement de les possibilitats del nou territori combinat amb la seva llunyania, però, van crear entre els americans una animadversió tan considerable contra el Secretari d’Estat que molts dels diaris de l’època anomenaren a la nova adquisició la Follia de Seward, o el Congelador de Seward. D’altres diaris, més en contra de la idea que de la persona, es referien a Alaska com Walrussia (fent un joc de paraules entre walrus, morsa en anglès, i Rússia).

El temps s’ha encarregat de donar la raó a Seward. L’or i el petroli han convertit Alaska en la nineta dels ulls d’Amèrica i adtualment cada 29 de març els habitants d’Alaska celebren orgullosos el Seward’s Day. En canvi els russos s’estan maleint els ossos per haver fet aquella venda tan barata. Fins i tot recentment el polític nacionalista rus Vladimir Zhirinovsky ha demanat anul·lar aquella venda com a punt de sortida en la seva croada per a reconstruir l’Imperi Rus. No hi té res a fer perquè el rebut, el xec de compra i el tractat signat són ben tancats amb pany i clau als Arxius Nacionals de Washington D.C. Els Estats Units van ser els que van acabar guanyant-hi més en la compra d’Alaska, però no es pot negar que van fer-ho tot legalment.

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: jordicanalsoler.blogspot.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.