63. WHITEHORSE: Sobre Carmacks i l’or

Dues hores després de sortir de Whitehorse parem per deu minuts a Carmacks. El petit poble duu el nom d’un dels descobridors de l’or a Bonanza Creek, que va donar el tret de sortida de la Febre de l’Or, però si en George Carmack el veiés ara pensaria que no se li havia fet un gran honor. La població queda a l’altra banda del riu, i la parada la fem en una petita gasolinera, amb una botiga i un taller, i un restaurant xinès que ocupa uns barracons prefabricats a peu de carretera. Entro a la botiga sense intenció de comprar, únicament per a poder estirar les cames i observar. De seguida ho he vist tot, perquè ni la quantitat ni la varietat no són el fort dels articles que hi venen: algunes bosses de patates, xocolatines i aigua embotellada, llaunes d’oli de cotxe i alguna postaleta per als turistes de quatre cases mal fotografiades. Un indi s’amaga darrera el taulell i sota un espès bigoti fumanxú. Amb cara d’avorriment segueix una telesèrie en un monitor en blanc i negre que té sota el mostrador mentre les seves filles juguen per dins i fora de l’establiment.

Carmacks, Yukon, Jordi Canal-Soler 

La vegetació, sempre igual, arriba a fer-se monòtona: pícees barrejades amb caducifolis en major o menor proporció. Només algun llac de tant en tant aconsegueix trencar la uniformitat del paisatge de muntanyes ondulants, però al cap de poca estona ni tan sols el creuar els múltiples tributaris del Yukon pels molts ponts de la ruta no aporta ja res de nou a l’excitació del viatge i em submergeixo en la lectura del Gold Panner’s Manual, un llibre que he comprat a Whitehorse. Amb unes poques pàgines aprenc algunes curiositats coses sobre l’or. Per exemple, que en els primers dos anys de la seva extracció el Bonanza Creek del Klondike va generar or per valor d’uns sis-cents milions de dòlars actuals, i això que l’or valia aleshores menys de vint dòlars l’unça. Si la troballa s’hagués fet actualment, quan l’unça ha arribat a valors de 661 dòlars, la Febre de l’Or possiblement hauria estat molt més generalitzada. No ha d’estranyar que el 1904 el Klondike ja fos el camp aurífer més important del Canadà i el quart en importància al món.

Segur que si féssim la pregunta a tot el món, la majoria dels enquestats dirien que la major part de l’or que s’ha extret de la terra es troba actualment en forma de grans col·leccions de lingots en llocs com Fort Knox o els bancs suïssos. Estarien molt equivocats. Aproximadament el 80% de l’or que s’extreu de la terra acaba en forma de collarets o anells de casament. I gran part de la resta s’utilitza en aplicacions industrials, ja que l’or en pols és un dels millors lubricants que es coneixen, no està afectat per camps magnètics i és un dels millors conductors d’electricitat que existeixen. En gairebé qualsevol ordinador o telèfon n’hi ha (encara que sigui en minúscules quantitats) per a recobrir contactes que mai no es rovellaran.

El llibre segueix amb unes quantes curiositats més. Sabíeu que una unça troy (31,1 grams) es pot estirar per a formar-ne un fil de vuitanta quilòmetres de llargada o picar-lo per a fer-ne una làmina de vint-i-quatre metres quadrats? Jo no. I que si tot l’or mai extret de la terra s’unís en una pila, formaria un cub de divuit metres de costat? Força gran, oi? Sobretot si la comparem amb la quantitat fins ara extreta d’Alaska, que faria només un cub de quatre metres de costat.

Passo directament a la secció de recomanacions. La primera d’elles és que l’autèntic buscador d’or no s’ha de donar mai per vençut. Aproximadament el 95% de la mineria és una feina avorrida i dura. Només de tant en tant la feina ve recompensada per la troballa d’una palleta o dues. Però no hi ha res que indiqui quan serà aquest moment. Potser avui, potser demà, o pot ser que no arribi mai.

Tanco el llibre i miro per la finestra.

Espero tenir prou paciència quan arribi a Dawson City.

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

 

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.