Clasificado en:

58. WHITEHORSE: Sam Steele

Durant la Febre de l’Or, els milers d’embarcacions que havien aconseguit arribar fins a White Horse des de Bennett Lake es van trobar amb un obstacle impossible de superar en aquests ràpids. Fer-ho sense experiència era un suïcidi. Els primers dies s’hi van enfonsar més de cent cinquanta barques i van ofegar-se cinc persones.

Whitehorse, Canadian Mounted Police, Sam Steele, Jordi Canal-Soler

Abans que morís més gent, Samuel Steele, superintendent de la Policia Muntada del Nord-Oest, va ordenar que només els navegants experimentats podien baixar pels ràpids i va assignar un dels seus caporals per a jutjar l’experiència dels mariners. A més, cap dona o nen no podien baixar pels ràpids, ni cap barca que no tingués una borda prou alta com per no enfonsar-se.  Els qui no eren experimentats, havien de contractar els serveis d’un pilot o anar per terra vorejant el riu. Per als qui incomplissin aquella norma la multa seria de cent dòlars. Els qui hi van sortir guanyant van ser els pilots experimentats que guiaven les embarcacions. Un d’ells va ser el mateix Jack London, l’escriptor, que abans d’arribar a Dawson va fer tres mil dòlars guiant barques a través dels ràpids. Gràcies a Sam Steele, de les trenta mil persones que van baixar pel riu cap a Dawson el primer any, només se’n van ofegar vint-i-tres.

A l’exterior de les oficines de la Policia Muntada a Whitehorse, un edifici allargassat i baix de parets marrons força lleig, hi trobo un bust erigit sobre un pedestal. Amb el típic barret de mountie i una cara somrient sota un bigoti molsut, és un monument a Samuel Steele, el Lleó del Yukon.  

Steele va unir-se a l’exèrcit als quinze anys i va ser un dels primers integrants de la Policia Muntada. Fort i alt, de pit ample i espatlles d’armari, va ser gràcies a Sam Steele i a la Policia Muntada que la violència no es va apoderar del Yukon. Fins i tot hi havia qui deia que a la part canadenca del Chilkoot Trail, un miner podia deixar-hi un sac d’or i tornar al cap d’una setmana per a trobar-lo al mateix lloc. Els homes d’en Soapy Smith van intentar establir la seva influència més enllà de la frontera, però van trobar-se amb la rigidesa i honestedat de la Policia d’Steele.

Un dels homes enviats per Soapy Smith per a tantejar el terreny va arribar al post que la Policia Muntada tenia al White Pass. Quan va preguntar què necessitava per a entrar al Canadà, el mountie li va respondre que necessitava provisions i equip per a un any.

–Bé, suposem que no vulgui seguir aquesta regla. Suposem que vingués aquí amb una pistola. Què passaria? –va preguntar el sequaç, molt fanfarró.

El policia va obrir un calaix, en va treure una pistola i la va deixar sobre la taula.

–Aquí hi ha una pistola. Tu mateix. És la forma més fàcil de veure què passaria.

L’home va retornar ràpidament cap a Skagway, i en Soapy Smith va decidir deixar el Canadà en pau.

Gran part del respecte que els ciutadans tenen de la Policia Muntada prové de l’època de Sam Steele, del qual s’expliquen moltes històries. Diuen que en una ocasió, per exemple, un banquer que havia estat assignat al banc de Dawson va confessar al superintendent Steele que estava preocupat pel feix de bitllets que duia a sobre. El policia va agafar el feix i el va deixar sense preocupar-se sota el seu llit, assegurant-li mentre ho feia que aquell era el lloc més segur de tot el Yukon.

Sam Steele és encara un dels personatges més reverenciats del Yukon. I això que el final de la seva vida ho va fer ben allunyat d’aquesta terra. Passada la Febre de l’Or, va prosseguir la seva carrera militar participant a la Guerra Bòer a Àfrica del Sud i a la Primera Guerra Mundial, i va morir a Londres de la pandèmia de grip del 1919. 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

 

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.