48. CHILKOOT TRAIL: Pujant al Chilkoot Pass

Els cercadors d’or que no tenien prou recursos per a llogar portadors professionals havien de pujar ells sols tota la tona de material que la Policia Muntada del Canadà els demanaria dalt del cim. Això podia significar fins a quaranta viatges amunt i avall del gran pendent de neu fins al coll del Chilkoot Pass. Solien pujar utilitzant graons tallats al glaç, i baixaven amb la pala sota el cul com si es tractés d’un trineu. 

A baix a la vall, moure endavant la gran quantitat de material ja havia representat una tasca complicada. Els portadors que duien el seu propi material tenien dues maneres per a poder-ho fer: dur més pes o caminar més quilòmetres. Un paquet lleuger de vint-i-dos quilos significava haver de fer més viatges però fer-los més descansats. Un paquet pesat de trenta-sis quilos equivalia a fer menys viatges, però amb una gran càrrega i molt lentament. I cada milla caminada amb una càrrega significava una altra milla enrera per a anar a buscar la resta. Sumant tots els viatges, alguns d’aquests homes van caminar gairebé mil milles per a poder transportar el seu material al llarg de les trenta-tres milles que separen Dyea de Lake Bennett.

Chilkoot Pass, Alaska, Jordi Canal-Soler

A l’estiu el camí era més perillós, perquè en comptes de pujar per graons excavats a la neu s’havia de fer per una tartera de grosses roques, moltes d’elles inestables. I això és el terreny que em trobo ara, confiant en els pals de color taronja que amb prou feines es distingeixen en la boira que cobreix els cims. Trigo una hora i mitja per a superar els poc més de tres-cents metres d’alçada que separen les Scales del cim del Chilkoot Pass. Tot un rècord si es considera que a l’hivern del 1898 es trigaven sis hores amb una càrrega més petita.

En el silenci humà del camí i en el patiment de la càrrega de la motxilla, hi descobreixo la solitud del caminant del Klondike, quan sap que mesura les seves forces contra les de la natura... Les roques són més altes que un graó d’escala, i superar-les amb facilitat per a no cansar-se tant demana variar molt la ruta buscant les passes més curtes. De tant en tant descanso per a beure aigua i menjar una barreta energètica. Els autèntics cercadors d’or no ho podien fer això. Per a entrar a la densa fila de portadors, s’havien hagut de passar fins a mitja hora carregats, esperant el seu torn. I un cop a dins la filera, sortir-ne era gairebé impossible. La gent empenyia pel darrera, i fora dels graons fets a la neu, el pendent de la muntanya no oferia cap espai on poder descansar. Alguns homes de llegenda no tenien la necessitat de descansar, i s’explica la història d’un immens indi forçut, un portador professional, que va pujar les Golden Stairs d’una tirada amb un barril de cent seixanta quilos a l’esquena sense descansar ni per a mirar la vista.

Hi havia molta gent que feia el Chilkoot Pass amb l’esperança de fer el negoci del segle venent als necessitats cercadors d’or els seus productes o serveis. Un noi va pujar amb tot un sac ple de diaris vells per a vendre’ls a preu d’or als miners desitjosos d’informació. Un altre home va fer-ho amb una pesada pedra d’esmolar per a afilar els pics desgastats dels miners del Yukon. I encara un altre va pujar al Chilkoot Pass deu mil ampolletes de repel·lent per a mosquits. Les havia comprat per vint cèntims i esperava vendre-les als pobres miners turmentats pels insectes voladors a deu dòlars l’ampolleta. Quan ja era al riu Yukon baixant cap a Dawson, va provar-les sobre la seva pell. Li van causar tal quantitat de butllofes que va decidir llençar la càrrega per la borda.

No necessito repel·lent de mosquits. Aquí no n’hi ha. Fa fred. Plovisqueja i la boira continua aferrant-se a les roques humides. Si paro a descansar, em refredo de seguida, així que segueixo pujant, sentint en la pròpia esquena i en les cames descobertes els dolors de la càrrega i el patiment de l’ascensió...

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: www.jordicanal.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.