Clasificado en:

32. SKAGWAY: El pes de l’or

Quan la Febre de l’Or va esclatar el 1897, fins a cent mil persones van deixar tot el que tenien i es van llençar a l’aventura cap a Dawson City, al Canadà, a través de diferents rutes. Més de quaranta mil persones van triar la ruta que passava per Skagway. El govern del Canadà, tement que l’aglomeració de gent a Dawson provocaria la fam i la mort de tothom, va obligar a tots aquests viatgers a endur-se tot el necessari per a sobreviure durant un any en les terres fredes del nord.

Equipament per a passar l'hivern al nord buscant or

El Chicago Record’s Book for Gold Seekers del 1897 donava la llista òptima dels productes que calia endur-se per persona: 150 lliures de bacó, 400 lliures de farina, 25 lliures de civada, 125 lliures de mongetes, 10 lliures de te i 10 de cafè, 25 lliures de sucre, 25 lliures de patates seques, 2 lliures de cebes seques, 15 lliures de sal, 1 lliura de pebre, 75 lliures de fruits secs, 8 lliures de llevat, 2 lliures de soda, mitja lliura de vinagre evaporat, 12 unces de sopa en pols, 9 pastilles de sabó, una llauna de mostassa, una llauna de llumins, una estufa per a quatre homes, un plat per a cercar or, un conjunt de galledes, coberts i plat per a menjar, paella, cafetera i tetera, pedra d’esmolar, 2 pics i una pala, una serra, tires per a fer paquets, dues destrals i un mànec extra, ganivet, claus i martell, corda de 200 peus, tenda, mosquitera, 3 vestits, 1 jaqueta, 1 impermeable, 1 dotzena de mitjons forts de llana, sobrepantalons, 2 parells de botes d’aigua, 2 parells de botes normals, una manta, una tovallola, un vestit de tela untada d’oli, roba d’estiu de recanvi i medicines. El pes total rondava els 900 quilos, dels quals més de 500 eren només de menjar.

En aquella època hauria costat cinc-cents dòlars (uns dos mil dòlars actuals) comprar tot el material, i cinc-cents dòlars més el passatge de San Francisco o Seattle fins a Skagway. Per aquests preus, en aquella època de depressió, no eren homes pobres els qui intentaven l’aventura sinó doctors, advocats, banquers i fins i tot l’alcalde de Seattle va deixar les seves obligacions per a buscar el nord.

El que pocs d’aquells aventurers va imaginar és que el gran negoci de l’època no es trobava en anar a buscar l’or (que sens dubte algú ja hauria trobat abans no hi arribessin), sinó en quedar-se a les ciutats de sortida i vendre els materials que tots aquells cercadors d’or necessitarien. Es podien arribar a pagar preus molt alts per a aconseguir un cert producte, i d’això se n’aprofitaven a bastament els botiguers. Seattle, al Sud, era només una petita ciutat abans de la febre de l’or, però quan va passar a ser el destí dels trens que anaven cap al nord, els seus mercaders la van convertir en una ciutat pròspera.

Skagway no es va quedar curta i, sorgida del no-res, es va enriquir amb el pas d’aquells que perseguien l’or. Tal com ens explica Billy Strasser a la vintena de visitants que ens hem apuntat al seu tour, «Skagway sempre ha estat molt bona en quedar-se els diners dels altres».

A part dels sistemes poc lícits d’en Soapy Smith, hi havia altres maneres de guanyar diners a Skagway. Una d’elles era treballar en un dels nombrosos bordells de la ciutat. Com per exemple al Red Onion Saloon, de parets blanques i marcs de les finestres verdes, on encara avui hi pengen cortines roses en record dels dies en què havia estat una de les més famoses cases de cites d’Skagway. Avui en dia és un bar-restaurant apte per a tota la família, però una vaga pista del que s’hi podia fer a principis de segle la donen unes noies molt lleugeres de roba que fan promoció del saloon al carrer.

Gairebé cada saloon tenia sales de ball i zones per a jugar i fer apostes, on els cercadors d’or, esperant poder guanyar prou diners per a comprar més material per a començar el viatge, acabaven perdent-ho tot.

I si no ho perdien en les cartes, els homes de Soapy Smith s’encarregaven de desplomar els nouvinguts jugant al típic joc de les tres closques de nou i un pèsol.

 

Més informació a: www.jordicanal.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.