Clasificado en:

31. SKAGWAY: El naixement de la ciutat

Billy Strasser és el guia del Park Service que ens porta, a mi i a un grup de deu turistes, a fer un tomb pel Skagway, Alaska. És dels pocs guies d’un Parc Nacional que ha de fer el seu tour dins d’una ciutat. Amb un somriure sempre a punt darrera la seva barba, ens explica aquesta aparent contradicció. Com Yellowstone, Glacier Bay i molts altres parcs abans que aquest, el Klondike Gold Rush és, des del 1976, un Parc Nacional. I el que té d’especial aquest parc és que inclou part de la ciutat d’Skagway. Des de la creació del parc, el Park Service ha anat comprant edificis a Skagway i els ha reconstruït en la seva forma original, convertint-los en museus, llogant-los a botigues de souvenirs o, tal com ha passat amb l’antic edifici administratiu del Yukon and White Pass Train, convertint-lo en les oficines del Parc.

La cabana de troncs de William Moore a Skagway

Però abans que Skagway sorgís del no-res, un home ja hi havia construït una cabana i havia pensat en un nom per a la ciutat: Mooresville. El personatge, el capità William Moore. El 1887, Moore, guiat per Skookum Jim, un camàlic que havia conegut a Dyea, va resseguir la vall del riu Skaqua i va descobrir així el pas de muntanya que més endavant es va anomenar White Pass. Moore va establir-se amb el seu fill a la desembocadura del riu Skaqua al Taiya Inlet, i aquí hi van construir una cabana de troncs, que encara es conserva en un extrem d’Sakgway. Per a protegir-se dels corrents d’aire, l’interior estava folrat de fulls de paper de diari il·lustrat, cosa que devia ser força distret de contemplar durant les llargues nits d’hivern.

Pare i fill van començar a preparar les terres, van construir un primer moll i una serradora, tot preparant-ho per a convertir Mooresville en una gran ciutat quan comencessin a arribar els primers homes. Com a futuròleg el capità Moore s’hauria pogut guanyar molt bé la vida. Va analitzar la geografia de la zona i va arribar a la conclusió que aquell seria un dels millors passos per a entrar a l’interior del Canadà. Preveia que hi hauria un camí per on passarien llargues corrues de cavalls de càrrega i fins i tot potser algun dia algun tren. No es va equivocar.

Sabia que a l’interior del Canadà hi havia prospectors buscant l’or que se’ls havia escapat de les mans a Califòrnia. Els primers que havien passat pel White Pass ho havien fet el 1894, i només era qüestió de temps que algú trobés or a l’interior del Yukon. Ja se n’havia trobat a Juneau, i això augurava grans possibilitats. Si se’n trobava, William Moore sabia que la gent vindria per a buscar el White Pass. I aleshores haurien de passar per les seves terres.

Quan l’estiu del 1897 el Queen, el primer vapor en portar cercadors d’or va atracar al moll dels Moore, pare i fill es van fregar les mans. En van seguir molts més i aviat els Moore van quedar envaïts, però es van aprofitar de la situació i van aconseguir una petita fortuna cobrant l’ús del moll i venent a preu d’or els taulons que la seva serradora preparava per a poder construir la ciutat.

 

Altres viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: jordicanalsoler.blogspot.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.