Clasificado en:

21. HAINES: Log rolling a Alaska

El terreny entre les grades de fusta que conforme l’escenari del show dels llenyataires és ple de troncs de diferents diàmetres. Un d’ells és el que ha servit de diana per a la prova del llançament de destrals, però la resta de troncs estan disposats al través, un al costat de l’altre, esperant ser trossejats per serres famolenques.

Els altaveus anuncien la finalització de la primera prova a la South-East Alaska State Fair. Per a deixar descansar els participants, un parell de llenyataires professionals fan una exhibició de l’ús d’una serra mecànica. La destral és en realitat el complement d’emergència del llenyataire professional. Ja han passat els vells temps en que els llenyataires tenien les mans plenes de durícies del mànec de fusta de les destrals. La seva eina d’ús diari és actualment la serra mecànica, i aquestes solen tenir unes bones espumes al mànec. M’agrada pensar en aquestes dues eines com si el llenyataire fos un matemàtic, que normalment utilitza la calculadora i només per a fer petits càlculs o si se li han acabat les piles utilitzarà llapis i paper. Cada llenyataire té la seva pròpia cadena de la serra, que transporta en un drap engreixinat i que cuida com si es tractés de la nineta dels seus ulls. Un d’ells munta la cadena amb cura sobre la serra i n’engega el motor amb una estirada del cordó d’arrencada. El zumzeig penetrant de la màquina venç el brogit del públic. Tothom calla. És a punt de començar l’espectacle. Per a facilitar el lliscament, un ajudant aboca un rajolí de benzina sobre la cadena i amb una embranzida del motor, llenyataire i ajudant queden esquitxats de gasolina. Quan la cadena toca la fusta, un xiscle agut de fusta friccionada omple l’escenari i forma un núvol de serradures que surt disparat cap a les ulleres de protecció de la cara del llenyataire. Aviat tot el terra en un radi de dos metres queda cobert de pols i estelles de fusta. Quan aconsegueix tallar una llesca d’un tronc d’un metre de diàmetre, l’ensenya content al públic, sense fer cas de totes les serradures que li cobreixen el cap i la camisa.

La darrera prova és la que permet als participants rentar-se la roba de treball. És el famós log rolling, el rodament de troncs sobre l’aigua que les pel·lícules de llenyataires han popularitzat. En realitat no resulta ser tan espectacular. Una parella es situa davant per davant, un a cada extrem d’un tronc encadenat per les puntes dins d’una bassa excavada plena d’aigua. Les cadenes eviten que el tronc es desplaci lateralment, però pot continuar rodant sobre el seu eix longitudinal. Els dos participants salten a la vegada sobre el tronc i comencen a fer-lo rodar sobre l’aigua amb la idea de fer caure el contrincant. És tan difícil que pocs concursants aguanten més de quatre segons sobre el tronc. I quan un dels dos cau a l’aigua, l’altre no triga a seguir-lo. Un a un tots van quedant remullats. Aquesta darrera prova és sens dubte la més divertida, tant per al públic, que gaudeix veient com es remullen els participants, com per a ells mateixos, que  aprofiten la mullena per a xipollejar com si fossin nens petits. Ara és el moment de venjar-se dels guanyadors de les altres proves, i tot s’hi val per a fer-los caure abans a l’aigua, empentes incloses. Quan ja no queda ningú sec, amb un signe acordat s’acosten cap al balcó de l’Erwin Hertz, el comentarista, un ex-llenyataire jubilat que ha anat afegint cultura i història a través dels altaveus mentre duraven les proves.

Entre tres o quatre llenyataires, alcen al comentarista, el porten prop de la bassa i amb una bona embranzida el llencen al centre de l’aigua fangosa. Per la cara que ha fet i la previsió amb què s’ha desfet del seu telèfon mòbil no deu ser la primera vegada que l’Erwin Hertz acaba remullat. 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: jordicanalsoler.blogspot.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.