Clasificado en:

20. HAINES: Logging show

L’espectacle estrella de la South-East Alaska State Fair és el Logging Show, el dels llenyataires, però més que un espectacle en realitat és un concurs amb premi monetari final, on els llenyataires (en actiu o jubilats) de la regió, demostren la seva destresa. Als anys seixanta, quan la indústria de la fusta es trobava al seu zenit el concurs es celebrava el 4 de juliol, durant el Dia de la Independència. Actualment, com si el canvi de data relegués també l’activitat a un segon terme, es fa durant la fira, a l’agost. Però tot i haver quedat com un concurs de segones, encara atreu una dotzena de participants i tres centenes de públic.

El boscós sud-est d’Alaska ha estat des de sempre vinculat a la indústria de la fusta. Els registres històrics indiquen que la primera serradora d’Alaska la van construir els russos el 1833 i des d’aleshores els immensos boscos d’Alaska han estat explotats en benefici dels seus habitants, encara que des dels anys setanta del segle XX la indústria ha patit una forta davallada. Tot i que les principals serradores de Haines estan tancades des d’aleshores, el Logging Show encara se segueix celebrant cada any i hi continuen venint els millors llenyataires de la zona, alguns amb més de seixanta anys d’experiència. Duen texans amb doble capa de tela a les cuixes, per a tenir més protecció contra el desgast, i tot i ser un espectacle de cara al públic la majoria dels llenyataires es presenta amb la seva roba de feina, bruta i esquinçada. No es veuen gaires camises de quadres, però sí que la majoria s’aguanten els pantalons amb tirants vermells, com si acabessin de sortir d’un sketch dels Monty Python.

M’assec a les grades de fusta, amb una bossa de jerky fumat a les mans. Pico una mica de l’insípid menjar mentre faig temps per a que comenci. No triga. Aviat anuncien la primera prova. El llançament de destral. Es tracta de clavar una destral de doble fulla en una diana de fusta de mig metre de diàmetre que es troba a uns set metres. Aconseguir clavar la destral al tronc ja és prou difícil, però per a fer encara més interessant la prova, hi subjecten un segell al centre de la diana. Qui aconsegueixi tocar el segell s’endurà un premi addicional de cinquanta dòlars. El primer dels participants sembla que és dels bons. Agafa la seva destral d’entre la col·lecció que espera repenjada en un tronc. Cadascú té la seva destral, i és la que coneix perfectament, la que ha afilat amb cura i la que n’ha polit el llarg mànec de fusta. La suspesa amb cura per a valorar-ne el pes, s’estabilitza les cames, agafa la destral per la punta del mànec amb fermesa amb les dues mans i l’aixeca per sobre el cap, fins a dur-la a tocar de l’esquena. Per uns moments em sembla estar revivint una escena de The Vikings amb un Kirk Douglas borratxo a punt de llençar la destral per a tallar les trenes d’una pobra servent. El llenyataire agafa aire inspirant fort i amb un moviment d’elevada precisió la llença amb efecte cap al tronc. La destral descriu una curta paràbola mentre rota tres o quatre cops sobre si mateixa. El tir és perfecte i la fulla d’acer impacta contra la fusta amb l’angle correcte. La destral ha quedat clavada al tronc, a només deu centímetres del segell. El públic aplaudeix sorollosament i el llenyataire retorna al seu lloc entre la resta dels participants amb l’aire humil d’una feina ben feta. Un per un, aquells homes rudes i rústics mesuren la seva perícia amb la diana. Alguns llencen la destral massa amunt i vola lluny del tronc. D’altres no aconsegueixen clavar-la i apallissen sorollosament el tronc amb el mànec de l’eina. Un d’ells no aconsegueix impulsar-la amb prou força i la clava al terra. És una prova difícil, i després de dues rondes acaba sense que ningú no hagi pogut tocar el segell.

És l’esperit del bosc qui ho evita, burlant-se d’aquells qui l’ataquen?

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: jordicanalsoler.blogspot.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.