Clasificado en:

10. JUNEAU: Alaska, el 49è Estat

Des que el 1867 els Estats Units van comprar Alaska als russos,  per un temps semblà que el Congrés americà no sabia exactament què fer-ne, d’aquell tros de terra. Ni tan sols no sabien com anomenar-lo o com gestionar-lo. El 1867 va rebre el nom de Districte Militar d’Alaska, i sense creure necessari de dotar amb un govern civil la població esparsa del nou territori, l’exèrcit americà, sota la comandància del general Jefferson C. Davis, va ser assignat per a mantenir-hi la llei i l’ordre. Un any després passà a anomenar-se Departament d’Alaska, i quan el 1877 l’exèrcit va ser retirat per la seva poca eficàcia en resoldre els conflictes, el nou Districte Fronterer d’Alaska va passar a ser controlat únicament per un Recaptador de Duanes.

A partir del 1880, amb l’arribada dels primers cercadors d’or i la necessitat d’establir les propietats de les mines, el govern civil es va fer imperatiu. El 1884 el Congrés dels Estats Units va donar a Alaska la seva First Organic Act, basada en el codi civil d’Oregón, que la convertia en el nou Districte d’Alaska i la dotava d’un governador i un tribunal de districte amb un jutge, un advocat, un agutzil i quatre representants. Alaska havia aconseguit així el seu primer govern civil. 

Des del primer dia s’hauria d’haver anomenat Territori d’Alaska, però aquest nom hauria pressuposat un eventual pas a Estat, i molts dels congressistes no hi estaven d’acord. Encara faltarien noranta-dos anys fins que Alaska aconseguís el reconeixement que té actualment. Els principals opositors de la formació de l’Estat d’Alaska eren alguns dels Estats del sud ja consolidats, especialment l’Estat de Washington, ja que amb la conversió a Estat d’Alaska amb plens drets, els comerciants de Seattle perdrien tot el monopoli de què fins aleshores havien gaudit de les transaccions amb Alaska.

Tot i que el 1916 el jutge James Wickersham ja havia passat un projecte de llei per a arribar a Estat, no va arribar a finalitzar-se. No va ser fins al final de la Segona Guerra Mundial, després que el conflicte bèl·lic demostrés el paper que podia representar Alaska en el conjunt dels Estats Units i després que l’Alaskan Highway comuniqués el territori amb la resta del continent per terra, que els sentiments d’independència estatal van començar a ressorgir. El 1955, una convenció a Fairbanks va acabar amb la creació d’una constitució que els votants van aprovar amb majoria en un referèndum i els delegats al Congrés escollits van formar un lobby que amb tres anys va aconseguir el seu propòsit: el 30 de juny del 1958 l’Acta d’Estat d’Alaska va passar al Congrés i el 3 de gener del 1959, el President Eisenhower signava la llei que proclamava Alaska com el 49è estat dels Estats Units (Hawaii passaria a ser el 50è i últim estat poc després). Els dos senadors i el congressista d’Alaska podrien començar a votar en nom del seu propi Estat.

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: jordicanalsoler.blogspot.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.