Clasificado en:

106. PRUDHOE BAY: Creuant el Yukon

No veiem l’altra riba del Yukon, a set-cents metres de l’inici del pont. El fum, tan espès que gairebé es podria tallar, ens ho impedeix. De fet, no veiem ni l’aigua marronosa del riu, a setanta metres sota nostre, i només distingim tres dels cinc pilars de formigó que sostenen el pont, ancorats a la roca mare del llit del riu, i que desapareixen en una base de fum com si el pont se sustentés sobre cotó fluix.

Yukon bridge, Alaska

Imagen de jcanal

105. PRUDHOE BAY: Foc a la carretera

Poc abans d’arribar al riu Yukon, comencem a veure els incendis que han omplert de fum Fairbanks els últims dies. El que primer es fa evident és un augment de la densitat del fum. Al cap de poc ja distingim uns quants troncs ennegrits i calcinats. Alguns encara fumegen i pocs centenars de metres més enllà, algun foc crema a escassos metres de la carretera. Ja han remès força, però les flames encara s’eleven en alguns punts. Tot l’aire és ple de fum, de la mateixa espessor que una boira clara, però en sortir del cotxe o obrir una finestra de seguida s’ensuma l’acre olor de la fusta cremada.

Jordi Canal-Soler, Yukon, Alaska, Fire

Imagen de jcanal
Clasificado en:

104. PRUDHOE BAY: Dalton Highway

Quan arribem a Livengood, un centre miner, la carretera que fins ara era part de l’Steese Highway i de l’Elliott Highway, passa a ser ja la Dalton Highway d’Alaska. Aquesta carretera es va construir per a poder transportar tot el material necessari per a la construcció de l’oleoducte d’Alyeska que atravessa l’Estat de Nord a Sud i gairebé el segueix paral·lelament. Van construir-la només amb set mesos, just abans de començar les obres de l’oleoducte. Recentment han asfaltat cinc milles a l’interior com a experiment, i si funciona ho asfaltaran tot. Però encara avui està sense asfaltar gairebé en la seva totalitat.

Dalton Highway, Alaska, Fairbanks, Prudhoe Bay, Jordi Canal-Soler

Imagen de jcanal

103. PRUDHOE BAY: PERMAFROST I TAIGA

Mica a mica, el bosc de salzes, bedolls, trèmols i àlbers que hem travessat al principi prop de Fairbanks, a la carretera cap a Prudhoe Bay, es va transformant en un bosc de pícea negra (Picea mariana). Aquesta és l’única espècie arbòria que pot viure sobre el permafrost i són, per tant, uns infalibles indicadors de la presència de gel sota terra.

Taiga, Permafrost, Black Spruce, Jordi Canal-Soler, Alaska, Prudhoe Bay

Imagen de jcanal

102. Prudhoe Bay: Oleoductes sobre el gel

Quan s’analitza la complexitat de la construcció de l’oleoducte d’Alaska, es veu de seguida per què és considerat un dels èxits tecnològics més importants de la història. Per a entendre totes les dificultats amb què van haver d’enfrontar-se els enginyers que el van dissenyar i els operaris que el van construir, l’exposició de l’Alyeska Pipeline View prop de Fairbanks hi ajuda molt. Són uns quants cartells i plafons situats al voltant d’un tram accessible de l’oleoducte, que es pot contemplar i tocar.

Trans Alaska Pipe Line, Alyeska, Jordi Canal-Soler

Imagen de jcanal

101. Prudhoe Bay: Alyeska Pipeline

La carretera cap a Prudhoe Bay que surt des de Fairbanks travessa la tundra d’Alaska abans d’arribar a la costa del mar de Beaufort. El camí amb prou feines és asfaltat i les companyies d’assegurança no es fan càrrec dels cotxes de lloguer avariats a meitat del camí. És per això que en vehicle privat no s’hi pot anar a no ser que sigui propi, i així m’afegeixo en un tour en furgoneta que ens ha de portar, a mi i a quatre passatgers més, al llarg de la Dalton Highway.

Trans Alaska Pipeline, Fairbanks, Prudhoe Bay, Jordi Canal-Soler

Imagen de jcanal
Clasificado en:

100. Fairbanks: Retorn a la carretera

 Te quedarás a comer, ¿verdad? Yo no como mucho, pero pensaba preparar una ensalada variada de papas y un poco de pollo a la plancha.

Em quedo a dinar agraït, perquè en realitat ja tinc gana.

Para beber yo me preparo un batido de frutas riquísimo que me mantiene en forma: plátano, naranja y blueberries [nabius].

Com per a provar-me que el seu beuratge és realment efectiu, es treu les ulleres i, tot i la seva seixantena llarga d’anys, s’enfila sobre un aparell de barres que ja té preparat per a l’ocasió i hi fa una vertical perfecta que manté durant deu segons. Satisfet, torna a terra i afegeix:

Es mi trademark. Tengo muchas fotos hechas en esta posición sobre las cisternas de camiones.

Carlos Palavecino, Alaska, Fairbanks, Jordi Canal-Soler

Imagen de jcanal
Clasificado en:

99. Fairbanks: Camions i ants a Alaska

En Carlos Palavecino està jubilat, però fins fa pocs anys tenia un taller a Fairbanks on soldava i reparava les cisternes d’alumini de deu mil galons que es fan servir per a transportar gasolina. Amb la seva parla tranquil·la, puntejada aquí i allà amb paraules i expressions de l’anglès, m’explica la complexitat de les reparacions que feia:

Con las carreteras tan malas que tenemos los camiones estos se rompen y quiebran, ¿no? Una vez, un camión se llevó por delante un ciervo de estos, que se llaman mooses, ¿verdad?, y volcó el camión y quedó que ya casi no se podía arreglar. Pero un tanque de estos cuesta twenty-one thousand dollars, y el hombre quería que lo arreglara. O sea que lo arreglé.

Alaska, Fairbanks, Jordi Canal-Soler, Yukon

Imagen de jcanal
Clasificado en:

98. Fairbanks: Sobreviure al fred

Bienvenido a mi casa –em diu el Carlos Palavecino mentre obre la porta i es treu les sabates.

Tot el terra està emmoquetat, però l’interior està quasi del tot buit de mobles. Ell s’ha quedat aquí per a vendre la casa, mentre la seva dona ja ha marxat a Louisiana, on aniran a viure prop de casa del seu fill, que ha iniciat un negoci allà. Mentre m’ho explica, la cara d’en Carlos mostra la tristesa d’haver de deixar Fairbanks i tanta gent coneguda.

Fairbanks, Alaska, Jordi Canal-Soler

Imagen de jcanal
Clasificado en:

97. Fairbanks: Ovnis a Alaska

Hello?

La veu a l’altra banda del telèfon és d’una persona gran. I l’accent, evidentment hispà.

Buenos dias. ¿Habla español? –pregunto tot i que sé que la resposta és afirmativa.

Pues claro que sí. ¿Quién es?

En Carlos Palavecino és argentí, i segons una notícia d’un diari que vaig veure al museu de l’aviació del Pioneer Park, porta vivint a Fairbanks des de l’any 1973. La notícia on sortia era al costat de la seva creació, la que li havia merescut ser mencionat entre els pioners de l’aviació d’Alaska: el primer ovni d’Alaska.

Alaska Flying Saucer, Jordi Canal-Soler, Carlos Palavecino

Imagen de jcanal
Distribuir contenido Suscribirse a Cuaderno de jcanal