Clasificado en:

Bon Nadal... Inshallah!

(versió catalana a continuació; versión castellana más abajo)

El juliol de 2006 l’avió aterra a l’aeroport de Tel-Aviv acompanyat de l’atenta vigilància d’un parell d’helicòpters militars Apache. Em dirigeixo al barri musulmà de la ciutat vella de Jerusalem per participar en el que oficialment es presenta com a camp de treball en un centre cívic palestí. La realitat, però, és una altra. Una vintena de persones de diferents nacionalitats ens instal·lem en el centre cívic per tal d’evitar una pràctica habitual als territoris ocupats: el desallotjament sense previ avís de la casa per part de les forces armades israelianes per ubicar-hi a continuació una família jueva. Una forma d’assetjament immobiliari força peculiar que només es dóna a Israel, un estat democràtic on paradoxalment la paraula colonització és emprada de forma habitual pels seus ciutadans en ple segle XXI. 

L’endemà d’arribar a Jerusalem a les autoritats d’Israel se’ls acudeix envair el Líban per enèsima vegada, ara amb l’excusa de Hezbol·là, enduent-se al seu pas civils de qualsevol credo i edat, àdhuc cascos blaus de l’ONU. Els pensaments que corren pel cap del viatger en una situació com aquesta, dins de l’ull de l’huracà, no són precisament positius però la sorpresa arriba en comprovar com el dia a dia a la ciutat no es veu afectat en cap moment per la confrontació bèl·lica. Els habitants d’aquesta terra conviuen amb paciència i resignació amb el conflicte mentre xarrupen el te amb fulles de menta fresca i comenten l’actualitat del Mundial de futbol d’Alemanya. A la Ciutat Santa hi trobem intramurs, dins d’una superfície de vora un quilòmetre quadrat, quatre barris: el cristià, el musulmà, el jueu i l’armeni. Durant segles la cohabitació entre les diferents comunitats havia estat més aviat pacífica però les coses van canviar a mitjans del segle XX. La proclamació de l’estat d’Israel va desencadenar una autèntica neteja ètnica del territori, justificada sota racistes principis sionistes. El retorn del poble jueu a la Terra Promesa bíblica, atiat amb el fals eslògan de “una terra sense poble per a un poble sense terra”, va rebre l’impuls definitiu gràcies a una historiografia fictícia, acceptada i divulgada per la classe acadèmica israeliana, que inventa una gran diàspora jueva després de la segona destrucció del Temple, el segle I d.C. 

La situació actual, que viola clarament el Dret Internacional, ha convertit Palestina en el camp de concentració a cel obert més gran del planeta on hi (mal)viuen milers d’éssers humans, musulmans i cristians, en unes condicions d’evident subdesenvolupament, engabiats per un mur que ja ha estat condemnat per l'Assemblea General de les Nacions Unides i que segons molts col·lectius configura a la zona una situació anàloga a la que es va donar en temps de l'Apartheid a Sud-àfrica. El conflicte quotidià que durant dècades va estar marcat pel control del territori i de l’aigua ha passat a convertir-se ara en una ocupació militar a través de la qual la sucosa indústria de guerra hi-tech israeliana efectua les seves proves amb foc real. 

Quan hom s’instal·la a viure a Jerusalem durant una temporada, té molt de temps per moure’s i tafanejar arreu posant cara de turista despistat gràcies a l’instrument més preuat que es pot posseir a Terra Santa: el passaport d’un estat occidental. Tothom dóna la seva visió del conflicte: el taxista musulmà invàlid de guerra; el porter de discoteca de Jerusalem Est, jueu etíop nouvingut; els activistes palestins i israelians no violents; els refuseniks, joves israelians que s’han negat a fer el servei militar obligatori de tres anys; la canalla de la ciutat vella que t’ensenya a fer i a utilitzar un còctel molotov... La crua realitat es mostra en el dia a dia i el visitant estranger aprèn què significa una ocupació militar a través de la paraula inshallah, si Déu vol en àrab (pronunciï’s “inxál·la”): 

- Anirem a Jericó a dinar amb la família de la Maali d’aquí un parell d’hores, inshallah... doncs potser en el check point (control militar israelià) d’Abu Dis ens hi hem de passar tota la tarda o tallen la carretera i hem de girar cua.

- Ens veiem demà a casa d’en Mahmud, al camp de refugiats de Shuf’at, inshallah... sempre que els soldats israelians no registrin impunement casa meva aquesta nit, em detinguin i m’enviïn seguidament a la presó per tenir a la butxaca el calendari d’una escola de Nablus construïda pels “terroristes” de Hamas.

- Marxem plegats amb en Fadi cap a l’hort que té als afores de Betània. Tornarem amb verdures per fer el sopar, inshallah... doncs l’hort és a l’altra banda del mur de separació i avui potser no obren les portes en tot el dia o, pitjor, tanquen sense previ avís abans que tornem a casa.

- Al poble organitzaran demà una festa sorpresa d’aniversari a en Bashar, inshallah... ja que en qualsevol moment un desesperat veí de la zona pot protagonitzar un atac suïcida en una ciutat israeliana; cosa que serà contestada d’immediat per l’exèrcit amb una acció de càstig col·lectiu mitjançant l’enderroc a l’atzar d’unes quantes cases del poble. 

Als palestins els han segrestat a casa seva i, el que és pitjor, els han segrestat el seu futur. En aquesta terra de profetes, bressol de missatges de pau per a tres grans religions, es fa difícil de comprendre l’enorme indiferència mostrada per bona part de la comunitat internacional davant el que està passant. Que aquestes dates de joia pel naixement de Jesús a Betlem no ens facin oblidar el patiment dels nostres germans cristians, musulmans i jueus de Terra Santa i de tot l’esquinçat Proper Orient.  

Bon Nadal... Inshallah!

 

Article publicat a: http://www.justiciaipau.org/comunicats-opinio.ca.shtml?x=9513

 

(versión castellana)

El mes de julio de 2006 el avión aterriza en el aeropuerto de Tel-Aviv acompañado de la atenta vigilancia de un par de helicópteros militares Apache. Me dirijo al barrio musulmán de la ciudad vieja de Jerusalén para participar en lo que oficialmente se presenta como campo de trabajo en un centro cívico palestino. La realidad, sin embargo, es otra. Una veintena de personas de diferentes nacionalidades nos instalamos en el centro cívico para evitar una práctica habitual en los territorios ocupados: el desalojo sin previo aviso de la casa por parte de las fuerzas armadas israelíes para ubicar allí a continuación a una familia judía. Una forma de acoso inmobiliario bastante peculiar que sólo se da en Israel, un estado democrático donde paradójicamente la palabra colonización es usada de forma habitual por sus ciudadanos en pleno siglo XXI. 

Un día después de llegar a Jerusalén a las autoridades de Israel se les ocurre invadir el Líbano por enésima vez, ahora con la excusa de Hezbolá, llevándose a su paso civiles de cualquier credo y edad, incluidos cascos azules de la ONU. Los pensamientos que pasan por la cabeza del viajero en una situación como ésta, dentro del ojo del huracán, no son precisamente positivos pero la sorpresa llega al comprobar como el día a día en la ciudad no se ve afectado en ningún momento por la confrontación bélica. Los habitantes de esta tierra conviven con paciencia y resignación con el conflicto mientras sorben el té con hojas de menta fresca y comentan la actualidad del Mundial de fútbol de Alemania. En la Ciudad Santa encontramos intramuros, dentro de una superficie de aproximadamente un quilómetro cuadrado, cuatro barrios: el cristiano, el musulmán, el judío y el armenio. Durante siglos la cohabitación entre las diferentes comunidades había sido más bien pacífica pero las cosas cambiaron a mediados del siglo XX. La proclamación del estado de Israel desencadenó una auténtica limpieza étnica del territorio, justificada bajo racistas principios sionistas. El retorno del pueblo judío a la Tierra Prometida bíblica, avivado con la falsa consigna de “una tierra sin pueblo para un pueblo sin tierra”, recibió el impulso definitivo gracias a una historiografía ficticia, aceptada y divulgada por la clase académica israelí, que inventa una gran diáspora judía después de la segunda destrucción del Templo, en el siglo I d.C. 

La situación actual, que viola claramente el Derecho Internacional, ha convertido a Palestina en el campo de concentración a cielo abierto más grande del planeta donde (mal)viven miles de seres humanos, musulmanes y cristianos, en unas condiciones de evidente subdesarrollo, enjaulados por un muro que ya ha sido condenado por la Asamblea General de las Naciones Unidas y que según muchos colectivos configura en la zona una situación análoga a la que se dio en tiempos del Apartheid en Suráfrica. El conflicto cotidiano que durante décadas estuvo marcado por el control del territorio y del agua ha pasado a convertirse ahora en una ocupación militar a través de la cual la jugosa industria de guerra hi-tech israelí efectúa sus pruebas con fuego real.  

Cuando uno se instala a vivir en Jerusalén durante una temporada, tiene mucho tiempo para moverse y curiosear por doquier poniendo cara de turista despistado gracias al instrumento más preciado que se puede poseer en Tierra Santa: el pasaporte de un estado occidental. Todo el mundo da su visión del conflicto: el taxista musulmán inválido de guerra; el portero de discoteca de Jerusalén Este, judío etíope recién llegado; los activistas palestinos e israelíes no violentos; los refuseniks, jóvenes israelíes que se han negado a hacer el servicio militar obligatorio de tres años; los críos de la ciudad vieja que te enseñan a hacer y a utilizar un cóctel molotov... La cruda realidad se muestra en el día a día y el visitante extranjero aprende qué significa una ocupación militar a través de la palabra inshallah, si Dios quiere en árabe (pronúnciese “inxál-la”, fricativa): 

- Iremos a Jericó a comer con la familia de Maali de aquí a un par de horas, inshallah... pues quizás en el check point (control militar israelí) de Abu Dis nos pasamos toda la tarde o cortan la carretera y hemos de dar media vuelta.

- Nos vemos mañana en casa de Mahmud, en el campo de refugiados de Shuf’at, inshallah... siempre que los soldados israelíes no registren impunemente mi casa esta noche, me detengan y me envíen seguidamente a la cárcel por tener en el bolsillo el calendario de una escuela de Nablus construida por los “terroristas” de Hamas.

- Vámonos con Fadi hacia el huerto que tiene en las afueras de Betania. Volveremos con verduras para hacer la cena, inshallah... pues el huerto está al otro lado del muro de separación y hoy quizá no abren las puertas en todo el día o, peor, cierran sin previo aviso antes de que volvamos a casa.

- En el pueblo organizarán mañana una fiesta sorpresa de cumpleaños a Bashar, inshallah... ya que en cualquier momento un desesperado vecino de la zona puede protagonizar un ataque suicida en una ciudad israelí; cosa que será contestada de inmediato por el ejército con una acción de castigo colectivo mediante la demolición al azar de unas cuantas casas del pueblo.  

A los palestinos les han secuestrado en su propia casa y, lo que es peor, les han secuestrado su futuro. En esta tierra de profetas, cuna de mensajes de paz para tres grandes religiones, se hace difícil comprender la enorme indiferencia mostrada por buena parte de la comunidad internacional frente a lo que está pasando. Que estas fechas de gozo por el nacimiento de Jesús en Belén no nos hagan olvidar el sufrimiento de nuestros hermanos cristianos, musulmanes y judíos de Tierra Santa y de todo el desgarrado Próximo Oriente.  

Feliz Navidad... Inshallah!

Artículo publicado en: http://www.justiciaipau.org/comunicats-opinio.es.shtml?x=9514

Imagen de iDies

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.