Tots són Alps

Saps què són o coneixes els Alps? .... Aquesta podria ser una pregunta normal que en algun moment de la teva vida pots haver arribat a plantejar-li a qualsevol persona, i sempre et podria contestar aquell tipus repel·lent acabat de sortir de la viquidèdia, ...-Els Alps són una important cadena de muntanyes situada a l’Europa central. El seu punt culminant és el Mont Blanc, amb 4.810 metres d'altitud. Al voltant dels Alps –afavorit per rius importants de cabal uniforme i riques terres de conreu– es va edificar la important civilització que avui coneixem-... i quan encara no t’has recuperat del impacte auditiu, et deixa anar sense temps per reaccionar ...–També es una serralada en forma d'arc de 1.000 quilòmetres de longitud per 400 quilòmetres d'amplada màxima. Hi són nombroses les muntanyes de més de quatre mil metres. És, doncs, un accident orogràfic important de l'escorça de la Terra-... en aquest moment i abans de que segueixi amb una altra parrafada, dones, mitja volta i marxes. Per sort no tothom es així.

De fet la majoria de gent si que coneixen els Alps, i saben ubicar-los correctament a Europa. Fins hi tot altres tenen nocions de diferents noms que formen aquest conjunt de muntanyes, entre elles els Alps Occidentals, que anirien des de a prop de la mar Mediterrània fins al Valais, on hi destaquen el massís de la Vanoise, el dels Écrins i el del Mont-Blanc, aquí també hi trobaríem els anomenats Alps Marítims; els Alps Centrals, amb el Monte Rosa com a pic estel·lar, la zona de l’Oberland i el grup del Bernina; i els Alps Orientals, que abastarien la resta cap a l’est i el sud, on el Tirol i les Dolomites serien les formacions més importants; i sense oblidar el Alps Julians, a Eslovènia, on sobresurt amb el seus 2.864 metres el Triglav.

Aquesta paraula, Alps, ens duu també a altres paratges muntanyosos d’arreu del món. Hi ha dos llocs que podríem considerar dels coneguts per a força gent, un d’ells serien els anomenats Alps Neozelandesos que comprenen una serralada que transcorre al llarg del costat occidental de la illa sud de Nova Zelanda, i constitueixen una barrera natural que pot arribar a dificultar la comunicació entre la costa oest de l’illa i les planúries de l’est. El punt més alt de la serralada i del país, es el Mont Cook (Aoraki, en maorí), amb 3.754 metres. Setze pics més sobrepassen dels tres mil metres d’alçada. Un altre dels que podrien ser més reconeguts, serien els Alps Japonesos, aquests són una cadena muntanyosa de Japó que divideix l’illa de Honshu, i està formada per les Muntanyes Hida, Kida i Akaishi. El nom d’Alps Japonesos es coneix gràcies a Walter Weston, un missioner que entre el 1888 i el 1915 va estar entre Kumamoto i Kobe. Entre aquestes estades va començar a escalar muntanyes al mateix temps que va expressar un gran interès pels paisatges, tradicions, costums i cultura del país. Arrel del llibre “Mountaineering and Exploring in the Japanese Alps” que va publicar al 1986, va ser quan es va començar a conèixer el terme d’Alps Japonesos. El cim més alt es el Mont Fuji amb 3.776 metres, també hi trobarem el Hotaka-dake (3.190 mts), Kita-dake (3.193 mts) i el Mont Ontake (3.067 mts), aquest últim a prop de Nagano es un lloc de peregrinatge i al mateix temps es encara un volcà en actiu, que va patir la seva última erupció l’any 1980.

Però arreu del món també podem trobar diferents muntanyes que reben en part el nom d’Alps. A Europa trobaríem entre molts altres per exemple els Alps Lepontins que formen part dels Alps Centrals a la frontera entre Itàlia i Suïssa. Engloba principalment els cantons suïssos de Ticino i Graubünden. La serralada s’estén des del pas Simplon, al nord-est, fins el pas Splügen i compren el massís de Sant Gotard. El cim més alt es el Mont Leone (3.561 metres), que s’alça a prop de la vall del Roine. Uns altres situats relativament a prop d’aquests, serien els Alps Dolomítics. Son una subdivisió dels Alps Orientals i estan situats en els Alps Tirolesos del sud, a l’est del riu Adigio. Molts dels seus pics destaquen pels seus inusuals colors. La seva màxima alçada es troba en el Mont Marmolada (3.342 metres), i fins a divuit pics més arriben a la cota de 3.050 metres. A continuació, seguint cap a l’est, trobaríem els Alps Dinàrics, que sorgeixen a continuació dels Alps Julians, i recorren la costa adriàtica de la península dels Balcans fins a arribar al riu Drin, al nord d’Albània, on es converteixen en els Alps Albanesos.
Uns altres a destacar serien els Alps de Transsilvana, més coneguts com a Carpats Meridionals. Les muntanyes rodegen la regió com una paret i en alguns llocs avancen cap a l’interior. A Escòcia també en trobaríem, concretament amb el nom d’Alps Arrochar. Aquests són un grup de muntanyes situades al voltant del cap de Loch Long, Loch Fyne, i Loch Goil, a prop dels llogarets de Arrochar i Lochgoilhead a Argyll. Les muntanyes són especialment populars entre els alpinistes, per la seva proximitat i accessibilitat des de Glasgow. Són en gran part en el Loch Lomond i el Parc Nacional Trossachs i també s'estenen al Parc Forestal de Argyll. A Noruega hi podem trobar els Alps Lyngen, que formen una cadena muntanyosa al nord-est de Troms, al nord de Noruega, a l'est de Tromsø, en la seva majoria en els municipis de Lyngen i Balsfjord. Les muntanyes segueixen la riba occidental del fiord de Lyngen en direcció nord-sud.

Als Estats Units hi podem trobar un parell de situacions relacionades amb el topònim en qüestió. Uns serien els Alps Issaquah, situats a les terres altes prop de Issaquah, a l’estat de Washington, un suburbi de Seattle, inclouen Cougar Mountain, Squak Mountain, Tiger Mountain, Taylor Mountain, Rattlesnake Ridge, i Grand Ridge. Ells van ser nomenats el 1977 pel famós autor naturalista Harvey Manning a les pàgines de la seva guia de ruta, elevant la seva condició de a peu pels "Alps" per defensar la seva conservació. Els altres son els Trinity Alps, al nord de Califòrnia, ubicada al nord-oest de Redding. Aquestes elevacions van des dels 411 metres fins a als 2.741 metres del Thompson Peak. El desert de Trinity Alps comprèn uns 2.090 km2, sent la segona àrea silvestre més gran a Califòrnia.

Ja a el continent oceànic, ens trobem amb els anomenats Alps Australians, que són els rangs de la muntanya més alta d'Austràlia continental. Estan ubicats al sud-est de l'illa i d'acoblament del Territori Capital del país, al sud-est de Nova Gal·les del Sud i est de Victòria. Els pics dels Alps conté només la part continental d'Austràlia superior als 2.000 metres i l'únic lloc on la neu cau de manera regular. Formen part de la Gran Serralada Divisòria, la sèrie de muntanyes i altiplans que aniria des del voltant de 3.000 quilòmetres del nord de Queensland fins a Victòria central.

I ja per rematar la cosa, no podríem deixar d’anomenar uns tan curiosos com són els Monts Alps, ubicats ni més ni menys que a la lluna.

Això només es una petit tast de la gran quantitat de llocs que hi ha arreu del món amb aquest topònim i el mateix significat.

Imagen de dTorres

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.