Montblanc (II)

De petita, m’agradava dir que a Montblanc hi havia fins a cinc esglésies, tot i que només tres d’elles estaven (i estan) en actiu. La més espectacular i preciosa (i també la més gran) és l’església gòtica de Santa Maria la Major. No fa pas massa que es pot pujar al campanar, des d’on s’albira una bona part del poble. Cal admirar la bellesa, tant de la façana principal, restaurada des de fa poc, com del seu interior. Però també val la pena rodejar l’església fins a trobar una de les gàrgoles més famoses: un mico en ple èxtasi.

 

L’església de Sant Miquel també és gòtica, encara que la portalada és romànica. És més petita i menys espectacular, però té una torre a la seva dreta que li dóna molta presència i el seu interior és ben acollidor (si no fos pel quadre de damunt de l’altar, on un àngel enorme clava una espasa a un dimoni redimit). Aquí, a més, s’hi celebraren les corts catalanes el segle XIV i és l’escollida per les àvies, per anar a missa entre setmana. La missa del diumenge al migdia, la d’anar empolainat, per tot seguit fer cap a la plaça a fer el vermut i presumir les mudes, és propietat de l’església de Santa Maria.

 

La tercera església en actiu és el Santuari de la Serra. Té una creu verda de terme, a fora, i una mare de déu, a dins, per qui els montblanquins senten devoció i en celebren la coronació cada 25 anys. Fins fa poc, hi vivia una comunitat de monges clarisses, a qui jo havia anat a comprar les restes de les hòsties que es donen a missa. Ara és habitat per un capellà, que pel que he sentit, està de bon veure.

 

Sant Francesc, que fou originalment un convent de franciscans, és l’única església ubicada fora de les muralles. Estigué durant molts anys en estat d’abandó i alguns s’entretenien a veure qui pujava més amunt, grimpant per escales mig derruïdes. Ara està reconstruïda i, a part de l’oficina de turisme, s’hi pot assistir a exposicions, concerts i festes multitudinàries.

 

La darrera església és la de Sant Marçal, creada per un ric comerciant com a hospital de pobres. Tampoc està en funcionament i és, per setmana santa, d’on surt una de les congregacions religioses.

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.