Clasificado en:

6. JUNEAU: El Capitoli

 

Al contrari que el de les altres capitals d’estat de la Unió, el Capitoli de Juneau no és una rèplica en miniatura del de Washington i per tant és l’únic Capitoli oficial dels Estats Units que no té una cúpula que coroni el centre de l’edifici. El Capitoli ocupa en realitat l’antic Federal Building, construït el 1931 amb formigó i obra vista reforçada visualment amb quatre grosses columnes dòriques de marbre que sostenen un voluminós balcó. Quan Alaska va esdevenir Estat el 1959, la falta d’un edifici a Juneau que pogués fer la funció de Capitoli es va resoldre simplement amb un canvi de nom, i el Federal Building va passar a ser la seu de l’Administració del nou Estat. Al seu interior és on es reuneix la legislatura de l’Estat i on hi ha les oficines del governador, on van exercir Frank Murkowski, Sarah Palin i l’actual Sean Parnell.

Hi entro encuriosit per la política americana. Hi fan visites guiades, i la d’avui la fa un tal Ben, un estudiant de secundària que es guanya un extra a l’estiu guiant turistes. El primer que ens ensenya és el que ja hem vist tots els qui seguim la visita: l’entrada de l’edifici. Al vestíbul ens mostra els dos plafons de ceràmica que decoren les parets i que il·lustren la caça de caribús com a collita de la terra i la pesca de salmó com a collita del mar. Més significatius són els detalls que ornamenten les bigues del sostre i que representen les principals riqueses de l’Estat: un peix per a la pesca i la caça, un pic i una pala per a l’or i el petroli, un arbre per a la silvicultura i un iglú per als nadius d’Alaska.

–Però no us equivoqueu, eh? –explica de seguida en Ben–. Els esquimals d’Alaska mai no han viscut en iglús!

Ens ensenya la cambra legislativa, on es reuneixen a principis d’any els vint senadors que la composen, i la cambra de representants, on es reuneixen els quaranta representants elegits cada dos anys. Aïllada per la distància del govern central de Washington, la política d’Alaska compta amb alguns episodis realment memorables que no haurien pogut succeir en territoris més propers a la capital dels Estats Units. El més sonat d’aquests episodis el va protagonitzar el governador John F.A. Strong. Aquest va ser nomenat governador d’Alaska el 1913, mentre aquesta encara era un Territori dels Estats Units i no un Estat amb plens drets. El governador Strong va haver d’abandonar el càrrec el 1918, quan es va descobrir que en comptes de ciutadà nord-americà, en realitat era canadenc.

–Aquestes coses –diu en Ben amb un somriure irònic als llavis– només poden passar a Alaska.

 

Més viatges a: apuntsdeviatge.blogspot.com

Web personal: jordicanalsoler.blogspot.com

Imagen de jcanal

Comentarios

Enviar un comentario nuevo

El contenido de este campo se mantiene como privado.
CAPTCHA
La siguiente pregunta es para prevenir el spam automático en los envíos.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.